ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Män får godkänna om kvinnor får köra bil

metro · 19 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ARNE WIRÈN Har ni hört om den ohyggliga könsdiskrimineringen i nya körkortslagen? En kvinna som vill ta körkort måste först bli godkänd av sin sambo. Mannen avgör om hon är tillförlitlig. Till och med om hon separerar ifrån honom ska han fortfarande kunna bestämma att hon inte ska ha körkort.– Nä, hon vore en fara bakom ratten. Hon skulle säkert krocka, kan han säga. Och då får hon inget.En helt vansinnig diskriminering, eller hur? Osannolik. Ren science fiction. Och självklart inte sann. Men vet du att precis så lyder lagen om vårdnad av barn. En man får inte gemensam vårdnad utan godkännande från sin sambo. Om de separerar är han automatiskt ute ur barnets liv. Hans ex har veto om han då ska få fortsätta vara förälder.Motiveringen för att den här lagen finns är att det finns män som slår eller begår övergrepp. För att skydda barnen tycker lagstiftarna att då är säkrast att från start utesluta alla män.Medan kvinnor genom barnabörden automatiskt anses vara bra för sina barn måste alla män kvala in genom att försöka bevisa sin duglighet. Det är detta som är orsaken till så många vårdnadstvister. Papporna får starta i uppförsbacke.

Inom parentes ska sägas att det finns en grupp pappor som faktiskt automatiskt är godkända redan i och med barnets födelse och det är de som är gifta med mamman. De anses inte lika farliga som de som bara är sambor. De har ju ändå gått till prästen, det vittnar om en viss pålitlighet.Det märkliga är att människor till och med i styrande ställning i Sverige är omedvetna om den här orättvisan. Jag har talat med riksdagsledamöter som säger: ”Jag hade ingen aaaning om det!”Men – och här kommer det mest anmärkningsvärda – i nästa ögonblick säger samma riksdagsledamöter: ”Fast jag vet en i min bekantskapskrets som kämpat i många år och inte får träffa sina barn.”Det finns mitt framför deras ögon, men de har aldrig sett det som ett samhällsproblem. En man förväntas vara stark och klara sig själv.Får han inte träffa sina barn är det hans eget, privata problem. Den inställningen genomsyrar hela samhället och det är den som blockerar för så många pappor. Alla borde självklart vara vårdnadshavare i det ögonblick som barnet föds, pappor som mammor. Sedan får rättsväsendet sortera ut dem som visar sig vara olämpliga. Det gäller pappor som mammor. Sluta glorifiera kvinnor, det finns lika många – eller lika få – olämpliga av båda könen.

+ All dagispersonal som trots låga löner engagerar sig så mycket i våra barn.

– Föräldrar som skjutsar till skolan. Fattar ni inte att barnen behöver motion?

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro