ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Man föds inte till rasist

Alexandra Pascalidou · 21 Mar 2013
Uppdaterad 18 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

En grekisk journalist frågar en flicka i första klass: ”Hur många pakistanier, romer och albaner har ni i klassen?” ”Inga. Vi har bara barn i klassen” svarar sexåringen snabbt. Man föds inte till rasist. Man blir det. Man formas och fostras av en föräldrageneration som förgiftar en ren själ med fördomar, av en systematisk, ofta subtil hjärntvätt via propagandistisk populärkultur, en filmindustri som saluför stereotyper, en nationalistisk historieskrivning, medier som multiplicerar myter och reducerar oss ”andra” till objekt.

Tänk att det är så lätt för en sexåring och så svårt för en bildad, högavlönad, mäktig migrationsminister att förstå detta busenkla. Att altruism och omtanke inte är en medfödd egenskap som följer med de blonda och blåögda. För er som missade migrationsministers uttalande i DN så lät det så här: ”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”. Enligt svenska nationalencyklopedin som sannolikt författats av trovärdiga blonda och blåögda, är rasism bland annat antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan yttre skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär”.

När Billström kopplar altruism till blåögda, blonda damer i 50-60-årsåldern samtidigt som han misstänkliggör de som gömmer ”sina landsmän” tangerar han rasbiologins träskmarker. Det var den olycksbådande fredagen den 13 maj 1921 när riksdagen fattade beslutet att upprätta världens första Rasbiologiska institut. Dessförinnan hade rasteoretiker som utgick från estetiska kriterier klassificerat de vita som vackra, modiga, begåvade medan de mörka var fula, fega och korkade.

Billström är en bildad man. Han vet var migrationspolitikens begränsningsiver slutar och var rasismens retorik börjar. Han vet att rasism, för att använda ett svenskt uttryck, betyder att döma hunden efter håret.  Men Billström är inte ensam. Han är i gott sällskap av kollegor på kontinenten som gör allt för att hålla Europas gränser ”rena” från intrång. Migrationsministrar som i militära termer talar om flyktingar som ”volymer” som ”invaderar” våra länder. I svepande ordalag framställer de krigens offer som det största hotet mot vårt välstånd. De krig som vi inom EU deltagit i. Därför kommer ÖB Sverker Göranssons ord som en passande påminnelse: ”Det handlar om varumärket Sverige. Det måste finnas en grad av medmänsklighet” mot de afghanska tolkar som svenska militären anlitat och som nu mordhotas av talibaner. Så enkelt påmindes vi om vad det innebär att vara människa igen. Oavsett ursprung, hår- eller ögonfärg.

 Barnmorskorna som protesterar mot de farliga nedskärningarna i vården.+ Kämpande barnmorskor

 IMF:s och EU:s spel mot krisdrabbade Cypern.– Spelet mot Cypern

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro