ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Man kan bli frisk från sin ätstörning

Hillevi Wahl · 29 Mar 2011
Uppdaterad 29 Mar 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En av de mest seglivade myterna kring ätstörningar är den att man aldrig blir riktigt frisk. Det är fel. Man kan bli frisk. Väldigt frisk – det vittnar inte minst alla de mentorer som jobbar på Anorexi-Bulimi Kontakt. De har alla en historia av självsvält eller matmissbruk bakom sig, personligen eller som anhöriga. Nu hjälper de andra, föräldrar, skolor och idrottsklubbar att förstå vad ätstörningar handlar om - och hur man blir frisk för livet. Egentligen lever vi i ett ganska ätstört samhälle: Var fjärde 7-åring har bantat. 8 av 10 15-åringar är missnöjda med sin kropp. Hälften av alla kvinnor vill gå ner i vikt – trots att de anser sig vara normalviktiga. Det görs 7 000 magsäcksoperationer i år. Tvångsmässigt ätande är extremt vanligt förekommande. Undersökningar i USA, Kanada och Storbritannien visar att 100 procent av alla unga kvinnor och 60 procent av alla unga män har haft ett eller flera tillfällen av tvångsmässigt ätande under ett år.Rätt skrämmande siffror. Samtidigt pratas det nya trenddieter vid lunch- och fikaborden varenda dag, sockerhysterin har nått oanade höjder på dagis och skolor, i tv lagas det mat dygnet runt och bokförlagen ger ut en kokbok om dagen. Hur ska man då förhålla sig till allt detta? Genom att förstå att ätstörningar egentligen inte handlar om mat. – Det är en störning till mat och ätande, ja. Men det är en flagga för att man på bäst möjliga sätt försöker få balans i en obalans. Som jag brukar kalla det: Självmedicinering, säger Judith Beerman som har jobbat terapeutiskt med ätstörningar sedan 80-talet.Vägen till att bli frisk handlar således inte i första hand om tvångsmatning eller viktreducering – utan om att hjälpa den sjuka att få ordning på det inre kaoset. – Många av oss som tidigare har varit drabbade av ätstörning har blivit tvungna att ifrågasätta normer, bantningshysteri, utseendeideal och mediebudskap, vilket inte sällan har lett till att vi inte endast är friska, utan numera kan känna oss ännu friskare än gemene man, säger Nike Linn Säfwenberg, redaktör för ABK:s tidning Insikt. Ett trösterikt budskap för alla som kämpar.

Jag gillar tanken på att man sätter in nationella insatsstyrkor för att höja genomsnittsbetyget i matte. Kan vi ta svenska, samhällskunskap och gympa sedan?

 Tekniska museets omtalade Nasa-utställning var en besvikelse. Och hutlöst dyr!+

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro