ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Män mer lojala mot frisyren än favoritlaget

Stephan Mendel-Enk · 1 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När jag började bli tunnhårig i 20-årsåldern sneglade jag ibland på annonserna om hårtransplantation i tidningen. Jag lockades av fotona där tjocka kalufser vällde över vad som tidigare varit kala ytor. I dag är jag glad att jag inte nappade. Jag har insett att det manliga håravfallet har en stor och viktig funktion att fylla. Anledningen till att män tappar håret är att de annars skulle ha samma frisyr hela livet. Mycket har skrivits om hur envist manliga fotbollssupportrar håller fast vid sina favoritlag, hur de fortsätter följa dem oavsett hur dåligt eller tråkigt de spelar. Det är ändå ingenting mot den lojalitet de flesta män visar sitt val av hårarrangemang.  Män kan experimentera med droger, sex, familjesammansättningar. Inte med åt vilket håll benan ska ligga. Den första frisyr som formeras på en liten pojkes huvud är den han kommer bära genom dagis, skola och yrkesliv. Ibland är hårstråna lite för långa, ibland är de nyklippta, men själva upplägget kommer hela tiden vara identiskt. Han kommer ge sin frisör exakt samma instruktioner ”kort där bak och på sidorna. Lite längre där uppe” tills kroppen en dag får nog och spottar ifrån sig hårsäckar. Det är naturens eget sätt att säga: jag orkar inte mer, skyll dig själv.  Kvinnor har som bekant en mer flexibel inställning till hår. Det är därför frisöryrket är ett av få där det är mer statusfyllt att vända sig till kvinnor än till män. För att komma in på frisörlinjen måste man kunna flera språk, ha högsta betyg i såväl naturvetenskapliga som samhällsvetenskapliga ämnen, kombinerat med en extrem fingerfärdighet. Om man vill bli damfrisör alltså. För att bli herrfrisör räcker det med att man har fingrar. Det finns undantag, men de är färre än man tror. I förhållande till vad han utsatte övriga kroppsdelar för var till exempel inte ens Michael Jackson särskilt äventyrlig vad gällde frisyren. När han väl fått till det där långa, platta Jill Johnson-fallet höll han sig till det. Hur som helst är det inte stjärnor som honom jag syftar på, jag pratar om vanliga män, sådana som jobbar på kontor och sitter i bilköer. Ingår man i den gruppen vågar jag lova att man ytterst sällan umgås med planer på att fluffa upp, permanenta eller ens våffla sitt hår. Däremot händer det att sådana män experimenterar med det hår som växer i ansiktet. Ibland odlar de helskägg , polisonger eller låter mustaschen växa ner och bilda en lite obscen cirkel runt munnen. Så faller ansiktshåret aldrig av heller. + Lars Ohly. Ett ypperligt exempel på hur ingenting – opinionsväxlingar, trender, sunt förnuft – kan få en man att växla från sitt inslagna hår-spår. 

– Göran Hägglund. Lät luggen oväntat växa långt och rakt åt sidan för ett tag sedan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro