ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Män vill inte lukta citron – utan bensin"

metro · 19 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

STEPHAN MENDEL-ENK I flera år nu har de sagt att det blivit männens tur att bry sig om sitt utseende. Det finns inte en tidning som inte tagit upp tråden och berättat att nu är det dags för männen att köpa krämer, oljor, kanske till och med sminka sig lite.Ändå har det inte riktigt slagit igenom och jag tror problemet är att alla dessa skönhetsprodukter bara syftar till att förvandla dig till Magnus Carlsson. Huden ska bli så ren, läpparna så glansiga, kinden så len. Det är fel väg att gå.Den manliga skönhetsindustrin kommer inte blomstra förrän de börjar framställa preparat som hjälper män att se mer klassiskt maskulina ut. Vad som verkligen skulle slå är ett medel som skapar grövre skäggstubb, ansiktsmasker som gör huden ärrig, krämer som får ögonbrynen att se ut som om de blivit ihopsydda på måfå mitt i stridens hetta.

Framför allt tror jag det finns mycket att jobba med på doftområdet.I stället för alla citrus, frukt och summer fragrances borde tiden vara mogen för mer traditionellt manliga lukter. Det vill säga bensin och gamla plånböcker. Detsamma gäller munsprayerna. Ur munnen vill män gärna lukta på ett sätt som påminner oss om våra fäder, eller kanske en äldre manlig släkting som bara dök upp någon gång om året, rökte blomkålscigarr och hade trubbel med matsmältningen.

Förr i tiden luktade män så av sig själva. De hade det enkelt på det sättet. Det var väl inga problem för industriarbetarna på 50-talet att lukta man när de tilläts tillbringa hela dagarna bland sulfit och kemiskt avfall. Klart det var lätt för dem, klart att de kunde utveckla läckert håriga svampinfektioner när de varje dag fick byta sina overaller i omklädningsrum disiga av svettångor från tusentals andra farbröder. Klart de lyckades framställa respektingivande andedräkter när de året om utfodrades i kantiner där det enda som serverades var öl och lök.I dag har män inte lika gynnsamma förutsättningar. Enligt min egen uppskattning jobbar i dag hela 93 procent av Sveriges män i desinficerade miljöer där den enda antydan till doft är den av statisk elektricitet när deras koftor gnids mot skrivbordsstolen.Om inget förändras riskerar landets män att luktmässigt fastna i ett permanent prepubertalt tillstånd. Skönhetsindustrin måste ta sitt uppdrag på allvar och byta spår. Annars är vårt enda hopp att den vitlökskryddade ostfonduen snabbt får ett rejält uppsving som vardagsmat.

+ Mia Skäringer när hon spelar morsan som snackar i telefon och samtidigt lite nonchalant tatuerar sig själv.– Den hemska fiberpastan har nästan helt tagit över på pastahyllorna nu.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro