ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Många får aldrig första jobbet

Johan Norberg · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Alla har en favoritförklaring till den högre arbetslösheten bland utlandsfödda. Vilken är din? Vissa säger att Sverige är ett rasistiskt samhälle, andra att vi tvärtom är så öppna att vi har släppt in för många. Många pekar på att invandrare inte har tillräcklig utbildning. Själv tror jag att vi har för strikt arbetsrätt, som gör att få vågar anställa.

Många har en förklaring för att den passar deras bild av invandrare eller av Sverige, eller deras politiska åsikter eller självuppfattning. Om du har en sådan käpphäst som betyder mycket för dig ska du inte läsa välfärdsforskaren Andreas Bergh från Lunds universitet, för han kollar en bra story innan han tror på den. Han har statistiskt testat de vanliga svaren för att se vad som förklarar skillnader i segregation mellan utvecklade länder.

Hans korta studie innehåller något som kan förarga precis alla.

►”Kollektivavtal leder till segregering”

Naturligtvis hindrar fördomar anställningar och chansen att bli kallad till en intervju kan hänga på ens efternamn. Men det finns inget internationellt samband mellan intolerans mot invandrare och arbetslöshet bland dem. Tvärtom, faktiskt.

Svenskar är mer toleranta än andra, men har större etniskt utanförskap än nästan alla. I Ungern möter invandrare betydligt mer fördomar, men de har lägre arbetslöshet än infödda ungrare.

Men inte heller finns det något samband mellan många invandrare i befolkningen och lägre sysselsättning, som främlingsfientliga partier brukar hävda. Och än mer överraskande är att inte heller utbildningsnivån förklarar arbetslösheten. Det gör inte heller min egen käpphäst: den strikta arbetsrätten.

Vilka förklaringar finner då stöd i forskningen? Bara två: höga offentliga bidrag minskar andelen invandrare som hamnar i arbetskraften och kollektivavtal driver upp deras arbetslöshet. När kollektivavtalen omfattar 10 procent fler är arbetslösheten för invandrare 14 procent högre än för infödda.Det kan bero på att kollektivavtal ofta driver upp ingångslönerna. Den som har jobbat i butik, kök eller lastbil eller som montör eller vårdbiträde i 30 år får bara ett par, tre tusenlappar mer i månaden än den som gör sin första arbetsdag.

Den svenska arbetsmarknaden är därför avpassad för den som från början har allt som krävs. Vi har färre låglönejobb och färre jobb som inte kräver yrkesutbildning. Det finns mindre utrymme för den som är mindre produktiv, till exempel på grund av mindre utbildning, erfarenheter, kontakter eller språkkunskaper.

Många invandrare och ungdomar får aldrig det första jobbet där de skulle kunna utveckla dessa färdigheter och få högre lön senare.

Så arbetsgivare kör hellre slutpå dem som redan har jobb i stället för att anställa fler. Vissa jobbar ihjäl sig – andra får inget jobb alls.

+ Depeche Mode. Melankoliska synthveteraner på turné levererar mer energi och spelglädje än de har gjort på ett decennium. Och äntligen får man höra But not tonight live.

– Sänkt ränta. Riksbanken sänker den redan rekordlåga räntan. Om de medvetet vill skapa ohållbara skulder och bostadsbubblor är det precis så de ska göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro