ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mannen bakom Idas sommarvisa kom hit som flykting – tänk på det

Evyn Redar · 16 Jun 2016
Uppdaterad 16 Jun 2016

Foto: Montage/TT/HENRIK MONTGOMERY


klar

Artikellänk är kopierad

”Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart.”

En utav mina favoritsysslor under sommaren är att sitta på balkongen och känna solens strålar värma mot huden. Eller jag vet inte riktigt om man kan kalla det en syssla. Men det är just det, latheten som gör det så fantastiskt. Jag sätter mig där så ofta som jag kan och bara lyssnar på alla ljud som hör sommaren till. Mopeder som åker förbi, barn som skrattar, basketbollar som studsas och så vidare. 

►LÄS MER: Evyn Redar: Jag tar gärna ditt jobb, Ann Heberlein

Jag sitter på balkongen och hör hur en massa barn springer runt på skolgården som ligger precis bredvid mitt hem. Skratten som ekar i hela området är fyllda av frihet, en frihet som många kan känna igen sig i. Jag pratar om friheten som heter sommarlov. Många av mina sommarlov spenderades i skolan då jag var tvungen att gå på fritids när mina föräldrar jobbade. 

Men det var liksom en skillnad, skolan var fortfarande över. Så trots vetskapen om att jag några dagar senare skulle vara tillbaka på samma plats, så stod jag alltid där på skolavslutningen och sjöng högst till Idas sommarvisa. För när den melodin rullar ut i högtalaren, då har den svenska sommaren kickat igång på riktigt.

”Jag gör mycket vatten i bäcken sådär så det hoppar och far. Jag gör fullt med svalor som flyger och myggor som svalorna tar.”

Den 21 juni kommer riksdagen rösta om den överenskommelse som de flesta av riksdagens partier kom överens om den 24 november förra året i syfte att hantera migrationssituationen. Bland annat innebär överenskommelsen att den som är skyddsbehövande, det vill säga personer som till exempel flytt från krigets Syrien, kommer att ha begränsad möjlighet till familjeåterförening. Därmed stänger Sverige en laglig väg för mestadels kvinnor och barn att ta sig hit. 

En utav de stora debattämnena som lyfts är att de flesta som flyr hit är män. Det är ett resultat av den farliga flyktvägen över medelhavet som vi har fått bevittna. Männen flyr hit själva för att i efterhand via säkrare vägar kunna ta hit sina familjer. Detta då ingen förälder frivilligt vill utsätta sina barn för den typen av fara. Men efter omröstningen den 21 juni så kan deras enda alternativ vara att riskera sina barns liv.

”…och smultron det gör jag åt barna för det tycker jag dom kan få och andra små roliga saker som passar när barna är små.”

LÄS MER: Evyn Redar: Det finns inget mäktigare än tjejer i gäng

Visste ni att Astrid Lindgren skrev Idas sommarvisa tillsammans med kompositören Georg Riedel? Georg Riedel föddes 8 januari 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien. Innan han hann fylla fem var familjen tvungna att fly till Sverige. Georg Riedel kom alltså till Sverige som flykting. 

Nästa gång ni hör Idas sommarvisa vill jag att ni tänker på just det. Nästa gång ni hör det som vi kanske förknippar mest med den svenska sommaren, så vill jag att ni tänker på alla de familjer som inte får chansen att spendera sommarlovet tillsammans. Nästa gång solens strålar värmer din hud och den vackra melodin rullar ut så vill jag att ni tänker på alla de barn som aldrig får sjunga Idas sommarvisa.

+ Alla de goda krafter som dagligen jobbar med människor på flykt.

- Mot en regering som splittrar barnfamiljer.

klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro