ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mänsklig instinkt att konspirera

Johan Norberg · 4 Maj 2011
Uppdaterad 4 Maj 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Taxichauffören i Washington var snabb med att be om ursäkt, ”det är verkligen pinsamt att president Obama ska behöva visa upp sitt födelsebevis för att några stollar påstår att han är född i Kenya”. Jag instämde och gladdes över att i alla fall en amerikan hade en hälsosam distans till allehanda konspirationsteorier. Trodde jag – tills han fortsatte: ”Men högern i USA är knäpp, you know, det finns till och med tecken på att det var de själva – Bush och Cheney – som låg bakom terrordåden 11 september 2001, och inte Usama bin Laden”. Birthers och truthers, tron att månladningen fejkades, eller att utomjordingarna göms undan, eller att världen styrs av judar, frimurare, CIA eller ödlor. Det finns konspirationsteorier om allt, och märkligt många tror på dem. Varför?Politik görs ofta upp i det fördolda så en sund skepsis mot makten kan leda till att man ser dolda avsikter bakom allt. Alla konspirationer är ju inte fantasier. Där politiken alltid har utformats genom kupper och hemliga uppgörelser är konspirationsteorier vanligast, som i Ryssland och i Mellanöstern. Att de blir allt vanligare i demokratiska samhällen kan ses som ett tecken på ökad misstro mot eliten även här. Men lockelsen har att göra med hur den mänskliga hjärnan fungerar. Bland det första barn lär sig är orsakssamband – om man gör något får det konsekvenser, och stora orsaker får ofta stora konsekvenser. Konspirationsteorier bygger ofta på den undermedvetna utgångspunkten att stora händelser måste ha en stor, dramatisk orsak. Den brittiske psykologen Patrick Leman har testat detta genom att visa studenter fejkade nyhetsartiklar om en president i ett främmande land som blir beskjuten. I en version dör han, i ett annat fall missar skotten och i ett tredje missar skotten men han dör senare av en hjärtattack. Sedan fick studenterna frågan om vem förövaren var. De trodde på en ensam galning om presidenten överlevde, men att det snarare var en konspiration om han dog – även om han dog av en hjärtattack. Och som ett tecken på hur konspirationsteoretikerna vaccinerar sig mot fakta anklagades Leman snart för att forska om detta för att han är en del i den stora konspirationen (vilken den nu är).

Kompisen Pär mår allt bättre efter operationen. Migrationsverket vill utvisa två små barn till ett land de aldrig varit i med en sinnessjuk mamma som har tankar på att döda dem.+

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro