ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Marknaden får inte bli herre över våra liv

Göran Greider · 7 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är nya tider nu, patron. Så löd en klassisk replik i tv-serien ”Hedebyborna” som gick på sjuttio-talet. Då rörde det sig om en uppåtstigande arbetarklass som förklarade för traktens gamle godsägare, som befann sig på fallrepet, att nu är en ny värld här. Jag tror att det just nu är rätt många övertygade nyliberaler som känner att den repliken kastas emot dem varje dag när de hör på nyheterna eller råkar komma i samspråk med någon på gatan.

För några månader sedan var det praktiskt taget tabu för regeringschefer att tala om en aktiv konjunkturpolitik, det vill säga att staten skulle lägga sig i den heliga marknaden. Alldeles nyss hette gurun nummer ett Milton Friedman, en ekonom som menar att marknader som lämnas åt sig själva till slut blir mer eller mindre perfekta.

I dag tävlar stater och regeringar om vem som lägger det största stimulanspaketet och för första gången sedan början av åttiotalet går det att seriöst diskutera sådant som förstat-ligande av företag, vare sig det är banker eller bilfabriker. John Maynard Keynes, en länge utmobbad ekonom, äntrar scenen och det är ett historiskt skifte.

Ska jag alltså vara glad över krisen? Nej, givetvis inte. Miljoner människor runtom i världen är nu riktigt rädda för vad den ekonomiska nedgången ska göra med deras liv.  Glad kan jag bara vara för detta: att politiken åter hamnar i centrum i samhället.

För hur det än är och hur påfrestande politikerna än kan vara, så är det min djupaste övertygelse att det i ett samhälle måste finnas en gemensam samlingspunkt. Marknaden är kortsiktig, den splittrar oss i enskilda kunder, ja atomer, och hur nödvändig marknadsekonomin än är så får den aldrig bli herre över våra liv.

Och när politiken återfår sin betydelse, ja då betyder det att utsikterna att lösa även andra kriser ökar dramatiskt.

I detta nu pågår på en och samma gång två globala kriser: den ekonomiska och den som gäller klimat och miljö, och det finns knappast något skrymsle på planeten som inte berörs av dem.

Politikens återfödelse speglas i den plötsliga beslutsamheten hos politikerna inför ekonomin och samma beslutsamhet kan, om vi trycker på, omfatta den än större frågan om nödvändiga åtgärder mot jordens uppvärmning.

Marken skakar till. Vi vacklar. Det är nya tider nu.

+ Riksbanken chocksänker räntan. Bra. Men ännu bättre vore att höja a-kassan till 95 procent. Det skulle vara en effektiv trygghetschock. – Så här års kan katterna aldrig bestämma sig: vara inne eller ute? De piper hela tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro