ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Martin Nygren: Män kan inte våldtas, eller?

Martin Nygren · 31 Jan 2019
Uppdaterad 1 Feb 2019

Foto: AP/TT


Det är något som gör det svårt för oss att förstå att en man skulle kunna bära på traumat att mot sin vilja ha använts för någon annans sexuella njutning, skriver Metros redigerare Martin Nygren.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

finansieringen skulle dras in.”De osynliga männen”Våren 2015 nåddes Londons enda dedikerade organisation för manliga sexualbrottsöverlevare av beskedet att För kliniken som sett en fördubbling av patienter sedan året innan kom beskedet som en chock. Den nu bortgångna psykoterapeuten Alan Corbett anmärker i sin bok om att samhället nog hade mäktat mer än en futtig namninsamlingslista om det hade rört sig om den enda kvinnliga kliniken.

Män kan inte våldtas, heter det.

närmanden mot ett barnkomma ut ur garderoben?Kommer ni ihåg när Kevin Spacey anklagades för och skådespelaren krishanterade genom att Att det i sig inte rönte fler rubriker passar in i vad Corbett pekat ut som ett samhällsproblem: Synen att män bara kan våldta och den man som blir våldtagen måste alltså ha varit med på noterna. Sympatin skulle inte riktas mot 14-åringen, utan den påstådde pederasten Spacey, som fått sin sexualitet förtryckt av samhället.

quotation startNågot i samhället gör att det i snitt tar 26 levnadsår för manliga överlevare att söka stöd – om så över huvud taget sker.quotation end

26 levnadsår för manliga överlevareMörkertalen är omfattande.Det är något som gör det svårfattbart att en genomsnittligt fungerande man skulle kunna bära på traumat att mot sin vilja ha använts för någon annans sexuella njutning. Något i samhället gör att det i snitt tar att söka stöd – om så över huvud taget sker. Brittiska uppskattningar visar att 11 procent av männen utsatts, medan studier från Nordamerika talar om att 7,4 procent av männen har utsatts för sexualbrott som barn. Färre än en av tio våldtäkter i vuxen ålder anmäls och andelen överlevare som söker psykiatrisk vård rapporteras vara så låg som 20 procent.

vet vi att det anmäldesI Sverige totalt 7840 våldtäkter förra året. Av dem rörde 514 våldtäkter mot män/pojkar, och i sex av tio fall var brottsoffret omyndigt.

redan omtalad dokumentär“Män kan inte våldtas”I vår kan det bli så att vi får anledning att prata mer om den här frågan. Särskilt när pedofilianklagelserna mot Michael Jackson dras upp i ljuset igen genom en och genom Lo Kauppis dramatisering av Märta Tikkanens roman, , som har premiär i helgen.

Så, om du finns där ute i mörkertalet – berätta för någon. Du är inte ensam.

Martin Nygren, redigerare Metro

Plus:”An open secret”. Dokumentären om barnövergrepp i Hollywood går att se på internet.

Minus: Snöflingor. Vill se luftballonger när jag himlar med ögonen.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Nygren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro