ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mats Odell är en bananminister

metro · 1 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER De som vill tala nedsättande om sitt land brukar ibland ta till termen ”bananrepublik”. Det myntades för mer än ett sekel sedan av en amerikansk humorist angående landet Honduras, där bolaget United Fruit styrde och ställde över en korrupt regering. Jag har aldrig gillat att det där uttrycket används – det lägger ju skulden på offret, inte på den imperialistiska förövaren – men jag kanske måste ändra mig. För nu har vi uppenbarligen en minister i den sittande regeringen som möjligen skulle kunna göra skäl för titeln bananminister. Jag syftar på kristdemokraten och finans-marknadsministern Mats Odell, mannen som vill rea ut en massa statliga bolag.

För vad gör han? Han tillsätter ett oberoende råd som ska övervaka denna utförsäljning och där placerar han en person som har direkt intresse av att statlig egendom säljs ut. Att Lars O Grönstedt, styrelseordförande i Handelsbanken, hamnat där har fått många att häpna. Odell går från oklarhet till oklarhet, utbrast en bedömare i affärspressen och undrade vad Odell håller på med. Som om det inte vore nog sitter som ordförande för rådet Karin Forseke, före detta vd för investmentbanken Carnegie. I förra veckan bröt ju helvetet löst när Finansinspektionen slog fast att Carnegie fullständigt misskött sig när man blåst upp sin värdepappershandel; inspektörerna krävde att ledningen avgår och gav banken böter på 50 miljoner. Aktiespararnas organisation talar om en Vildavästern-kultur i Carnegie och skandalen räknas redan som en av de värre i svensk ekonomisk historia – och detta är alltså samma bank som Odell gett i uppgift att hantera utförsäljningen av flera statliga bolag! Jag skulle tro att skattebetalare både till höger och till vänster känner sig lite oroade över det.  Här är ändå kronan på verket: För en tid sedan anställde Mats Odell en viss Urban Funered som statssekreterare. Denne man kommer att ha särskilt ansvar för utförsäljningen av statliga bolag. Vad jobbade han med tidigare? Svar: Han var högste ansvarige i Carnegie för att alla regler följdes korrekt i banken … Man tar sig för pannan och gör det i känslan av att det inte finns något hopp. Marschen mot bananernas rike tycks ohejd-bar. Okej. Sverige är ingen bananrepublik. Det odlas inte bananer här, utom möjligen i den drivhusmiljö som Odell skapat på finansdepartementet. Litet svettig ser han faktiskt ut nu, mannen som kan bli vår förste bananminister.

+ Att så många människor känner för och stöder kampen för demokrati i Burma. De senaste dagarna har många rödklädda människor synts på gatorna. Det kan ge resultat.

- Göran Persson fortsätter att förstöra imagen för arbetarrörelsen. Han borde skämmas.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro