ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Med vågade tjejer får man göra vad man vill

Lisa Magnusson · 10 Jan 2014
Uppdaterad 6 Mar 2014

klar

Artikellänk är kopierad

En man och en kvinna, vi kan kalla dem X och Y, träffas på krogen. De går hem till honom, tar en drink. Stämningen är flirtig. De pratar lite om sex, och hon nämner att hon tidigare bland annat har haft en trekant. Efter ett tag börjar de kyssas. Sedan bär han in henne till sovrummet. Då ångrar hon sig.

"Jag är inte färdig än", sade han när hon efteråt rafsade ihop sina saker och försökte fly.

Det är "objektivt bevisat att X med våld tvingat Y till samlag", menar tingsrätten. Ändå frias X för våldtäkt. Varför?

Svaret är att tingsrätten tycker att det inte kan uteslutas att X inte fattade att Y inte ville. Hon hade visserligen inte sagt något om att hon gillar att bli fasthållen, kvävd, örfilad, slagen, eller att hon tycker om när någon fortsätter trots att hon hela tiden säger nej. Men han kanske trodde det, eftersom hon var "en vågad tjej" som tidigare hade haft "okonventionellt sex".

Med andra ord: Om en kvinna till exempel någon gång har haft en trekant så ä r det rimligt att män i framtiden tror att de kan göra vad de vill med henne. Det där med att ett nej alltid är ett nej om man inte kommer överens om annat, det gäller tydligen bara fina flickor. Åtminstone enligt svenskt rättsväsende.

LÄS MER: 

Trodde att ”nej” var ”ja” – frias från våldtäkt

Åklagaren: ”Har inte kunnat förklara hur ett nej kan bli ett ja

”Detta hade inte hänt om det funnits en samtyckeslag”

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro