ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Miljöpartiet: Så vill vi få stopp på maktmissbrukande ordningsvakter

Lorentz Tovatt · 6 Nov 2017
Uppdaterad 6 Nov 2017
Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP) och Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen.

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP) och Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen. Foto: Miljöpartiet


En riksdagsledamot och ett språkrör berättar sin vision för ökat trygghet i nattvimlet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sverige har ett rikt nattliv med ett stort utbud av restauranger, barer och nattklubbar. Nattlivet är viktigt för besöksnäringen och för att Sverige ska vara ett levande samhälle där människor möts över sociala gränser. Svenska nattklubbar och barer gör ofta ett fantastiskt jobb, men det är dags att nu sätta stopp för rekryteringen av oseriösa vaktbolag som missbrukar sina befogenheter eller agerar rasistiskt eller sexistiskt.

Restauranger, barer och nattklubbar och deras personal gör generellt ett mycket gott arbete för att stoppa ordningsstörningar och överservering. Dessvärre finns det samtidigt på tok för många exempel som vittnar om motsatsen. Nattklubben Trädgården i Stockholm är ett aktuellt exempel, där besökare vittnat om att vakterna agerat rasistiskt. En film i sociala medier visar också hur en besökare hålls nere på marken av två vakter och beklagar sig högljutt av smärta. Trädgården har nu valt att avsluta samarbetet med det berörda vaktbolaget.

Dessvärre finns det många fler exempel. Selektiva insläpp för att motverka att vissa etniska grupper släpps in, sexistiska, rasistiska och andra kränkande tillmälen, opåkallat våld samt annat oacceptabelt agerande har i allt för stor utsträckning mött besökare hos serveringstillståndsinnehavare. Allvaret i detta agerande förstärks än mer av att dessa handlingar ofta utförs av ordningsvakter som givits möjlighet av staten att använda våld. Det måste tas på stort allvar när ett sådant förtroende missbrukas.

Vi menar att regelverket idag inte är tillräckligt skarpt för att få bort oseriösa vaktbolag. Övertrampen som beskrivs ovan är givetvis straffbara, men bevissvårigheterna gör att personal som kränker nästan aldrig sätts dit. Det beror också på att ansvarsutkrävandet idag bara sker av vaktbolaget. För att få slut på diskrimineringen som sker på barer och klubbar föreslår vi därför att man även ska kunna utkräva ansvar av själva nattklubben. Det är serveringstillståndsinnehavaren som leder ordningsvakterna och den övriga personalens arbete och som därför är ytterst ansvarig för hur personalen agerar.

Serveringstillståndsinnehavaren har också bäst möjlighet att förebygga kränkande behandlingar, men det krävs ett skarpare regelverk än det som finns idag för att samtliga tillståndsinnehavare ska börja ta sitt ansvar på allvar. Det enda som man ska behöva oroa sig för när man går ut och dansar är om det kommer att spelas dålig musik – inte om personalen kommer att få en att känna sig otrygg eller hotad.

Dagens regelverk, som är en kombination av nationella och lokala regler, har inte lyckats.

Kränkningar och oacceptabelt beteende fortsätter. Därför behövs fler verktyg för att sätta dit de som missköter sitt förtroende. Ett hot om exempelvis indraget serveringstillstånd skulle göra nattklubbarna mer benägna att arbeta med hela personalstyrkans attityd. Det skulle göra stor skillnad och öka attraktiviteten i det svenska nöjeslivet ännu mer.

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP)

Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Läs mer: Så gör du för att skriva i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Lorentz Tovatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro