ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Miljörörelsen gillar bara de vita

Boris Benulic · 22 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Röd och gul och vit och svart gör detsamma har Han sagt”, sägs det i en gammal väckelsesång. Tänk om man kunde säga samma sak om stora delar av miljörörelsen. Men där gillar man bara dem som är vita.Ni tittar väl på miljödokumentären ”Planeten” i SVT 1, det är som om Stephen King fått i uppdrag att skriva ett skräckfilmsmanus och producenten sagt: Stephen, jag vill ha en domedagsfilm. Men det ska vara något nytt, inga utomjordingar, varulvar eller dödliga farsoter. Ge mig det bara du kan ge mig, ta några företeelser som faktiskt finns, ta vår rädsla för det okända och vrid till vardagen, det är då vi blir lika rädda som en vidskeplig medeltida bonde som måste gå över kyrkogården mitt i natten.Miljörörelsen gillar bara de vitaOch King har levererat. I ”Planeten” är skräckscenariot att alla bruna, svarta och gula människor ska få bil, kylskåp, elspis och luftkonditionering. Det ryktas redan om en uppföljare: ”Planeten – The attack of the luxury demons”, och där ska infödingarna till och med skaffa sig mp 3-spelare och dvd.

”Planeten” utgår från att världen har vissa begränsade resurser, och att de tar slut om alla får högre levnadsstandard och ekonomisk tillväxt är därför något ont, säger några av de påstådda experter som framträder oftast i serien: Lester Brown, Vandana Shiva och George Monbiot. Klart man blir rädd för det man inte känner till, och är man som de här tre personerna en teknisk idiot som inte vet att utvecklingen gått framåt sedan skvaltkvarnen uppfanns, då blir man lite skrajsen.För några år sedan insåg vi på mitt företag att elpriserna skulle stiga de närmaste åren. Alltså borde våra företagskunder bli intresserade av teknik som sparar energi, till exempel ventilationsanläggningar. Så vi kompletterade vår elförsäljning med energibesparande tekniska lösningar.För några dagar sedan kom två av mina medarbetare tillbaka från ett Kina som på bara några månader blivit vår största kund på detta område. Kina i dag präglas av en extrem ekonomisk tillväxt, men det är en tillväxt som styrs av ett miljötänkande som vida överstiger det vi kan se i västvärlden.Bostadshus, affärscentrum, industrier och transportsystem, allt som byggs nytt byggs med den ekologiska hållbarheten som ledstjärna. Se bara på de nya områden som växer fram runt Shanghai. Kineser och indier är inte korkade, de utvecklar med förnuft.Det är vi som är korkade om vi inte vågar satsa på teknisk utveckling och ekonomisk tillväxt.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro