ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Miljövännen struntar i att sopsortera

Boris Benulic · 6 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den som tror att Sverige misslyckats med att integrera sina invandrare kan följa med mig nästa gång jag besöker en sopstation. Där möts alla grupper och sociala skikt – svenska medelålders män, stora svarta somalier, små krumma gummor från medelhavskulturerna, stoiskt blickande turkar – och alla förenas de i sin skräck och avsky för mig. De små gummorna gör tecknet för onda ögat och spottar tre gånger, turkarna och somalierna nästan gnuggar sönder radbanden under sina böner om att någon kraft däruppe ska förgöra mig med en blixt eller låta det regna giftormar över just den plats där jag står. Svennarna diskuterar lågmält sinsemellan om det är 112 man ska ringa om man vill anmäla mig.

För det som skrämmer dem är att de ser hur jag struntar i sopsorteringen – de genomskinliga bourbonbuteljerna åker ner i samma container som de djuphavsgröna singelmaltpavorna, och inte skruvar jag av korkarna heller och kastar dem i containern för plåt och metall. Och hoppsan, där åkte det visst med tre batterier i glascontainern. Jag avslutar med att trycka ner papperskassarna i containern.

I ögonvrån ser jag hur de andra skyndar hemåt för att ta avsked av sina nära och kära, de fruktar det värsta – de har sett en person strunta i de svenska sopsorteringsföreskrifterna – och kanske kommer det att vara just min sista felaktigt sorterade butelj som får klimatet att kollapsa och polarisarna att smälta fortare än du hinner säga "CO2". Om en kvart kanske Mälardalen som vi känner den ligger under vatten.Jag tycker att miljöfrågor är viktiga, jag tycker att personligt ansvar är en självklarhet – det är därför jag vigt de senaste sju åren av mitt liv åt att bygga upp ett företag som ska bidra till en grönare värld. Jag uthärdar snart inte längre miljötalibanismen som numera verkar vara det enda politiskt korrekta svaret på de stora miljöproblem vi står inför – tanken är att vi ska göra mindre så blir världen bättre, eller åtminstone inte sämre.

Men så är det ju inte – vi måste tvärtom konsumera mer och resa mer – på så sätt skapas de medel som behövs för att företag och vetenskapsmän ska kunna utveckla nya sätt att producera energi. Men du måste tänka på en sak som medveten konsument och medborgare – handla enbart varor av företag som medvetet visar att de avsätter rejält med resurser för att utveckla nya miljövänliga produkter.Och tro inte att sopsortering bidrar till en bättre värld.

+ Formel 1-stallen satsar på att utveckla hybridmotorer och miljövänligt bränsle.

– Julbordshysteri. Den som tror att zombies saknar mänskliga känslor och inte kan bli hungriga har inte trängts kring julmatsfaten på en svensk restaurang.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro