ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Min romans med kungens kusin ledde till en oväntad insikt

Lisa Magnusson · 26 Apr 2016
Uppdaterad 26 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges prins har fått en bebisprins , men det är med honom som med prinsessornas barn. Jag vet inte ens hur många de är, än mindre vad de heter. Så fort någon säger ”svenska kungahuset” nickar jag till och somnar.

Länge tolkade jag mitt enorma ointresse som att jag var emot monarkin. Det finns inget som är så lätt, för man har alla logiska argument på sin sida: Det är förfärligt att Sveriges finaste titel inte tillsätts på meriter utan går i arv, och så vidare.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: "Lars Vilks är ett offer som har en lite för kort kjol"

Å andra sidan är det väl ingen, förutom tonåriga högerliberaler, som på riktigt tror att resten av samhället är rättvist? Kungahuset skulle lika gärna kunna ses som en påminnelse om att alla faktiskt inte har samma förutsättningar – inte ens i en demokrati.

Det märks inte minst i den pinsamt fjäskiga svenska antijournalistik som kallas hovreportage. Alla minns vi väl modeskribenten som skrev att drottning Silvias nobelklänning verkade ha sytts av ”gardinerna på Drottningholm”. Chefredaktören bannlyste henne på livstid.

Det var alltså inte rojalistiska Svensk Damtidning det handlade om, utan Dagens Nyheter, det vill säga en seriös nyhetstidning. Som uttryckligen bett om ärliga expertutlåtanden.

Men allt kan inte skyllas på medierna. Bernadottarna verkar dessutom själva anstränga sig för att framstå som så grå och intetsägande som möjligt. Min arbetsteori var att de kanske förväxlar detta med värdighet.

Och visst, de är officiella representanter för Sverige. Men det är även alla som använder Twitter-kontot @sweden och telefontjänsten The Swedish Number, och det är inte som att de beter sig. Det finns heller inget som förbjuder majestäter från att ha en personlighet. Ta bara kungens kusin, den danska drottningen Margrethe. Jag är så kär i henne.

Drottning Margrethe är den första danska regenten på 523 år som inte hetat Christian eller Frederik. Hon är över 180, och bär gärna högklackat på det. Kedjeröker cigaretter som är så starka att de är olagliga till och med i Danmark.

1981 översatte hon Simone de Beauvoir, under pseudonym. Hon är överlag intresserad av kultur. Men när det började svassas kring hennes egen konstutställning väste hon bara: ”Så helvetes bra tecknare är jag ju inte.” Haha!

►LÄS MER: Lisa Magnusson: "Terrordåden handlar inte bara om ondska – det finns hopp också"

Drottning Margrethe fick mig att känna att det kanske inte var monarkin jag var emot, utan bara det svenska kungahuset. Ända tills hon själv påpekade grundproblemet, bortom symboliken, nämligen att ”det är omöjligt att utvecklas som människa när man lever i ett hus som bara har tre väggar”.

Republikaner tjatar jämt om hur ovärdig monarkin är för oss undersåtar. Men det är inte oss det är synd om. Och om jag vore prinsessa skulle jag nog också göra som bernadottarna. Klä mig i H&M. Friluftssporta. Skaffa kärnfamilj. Le. Försöka undvika att dra blickarna till mig.

+ Tips till alla som känner nyanlända från Syrien: Nu finns språkappen Duolingo även för arabiska/svenska! Kostar gratis!

- Brunkol är en av de absolut värsta miljöbovarna, och Miljöpartiet gick till val på att avveckla statsägda Vattenfalls verk. Nu skänker de i stället bort skiten gratis till ett minst sagt tvivelaktigt bolag som kommer att fortsätta driva dem. Detta, om något, borde få partiledningen att avgå.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro