ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Mina söner ska inte bära andra mäns skuld

Insändare · 18 Jul 2019
Uppdaterad 18 Jul 2019

Som mamma till tre söner så har jag väldigt svårt för tanken att alla män och pojkar bär en kollektiv skuld för vad vissa män gör, skriver insändarskribenten. Foto: Unsplash


Varför skulle de göra det och vad för gott skulle det leda till?, skriver insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en insändare

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag läser lite överallt om kvinnor som inte vill tala med eller på andra sätt inkludera män i deras feminism. De tycker att för varje man vi släpper in i kampen så hugger vi alla de kvinnor som han har gjort illa i ryggen.

quotation startSå, är verkligen alla män våldsverkare och potentiella våldtäktsmän? Nej, självklart inte. Problemet är att för oss som blir utsatta kan det vara vilken man som helst. quotation end

Som mamma till fem barn, varav tre är söner, så har jag väldigt svårt för detta.

Jag tänker inte uppfostra min söner till att bära en kollektiv skam och skuld. Varför skulle de göra det och vad för gott skulle det leda till? Däremot att vi alla borde ta ett kollektivt ansvar och tillsammans ta bort strukturer som leder till orättvisor – det står jag för och den känslan vill jag ge till mina barn oavsett kön.

Förstå mig rätt, även jag har anledning att vara arg över den patriarkala ordningen i samhället. Både jag och mina döttrar har blivit utsatta för våld och sexism som begåtts av män, men det har även mina söner.

Jag är arg men jag stannar inte i den ilskan utan använder den till att försöka förändra för alla mina barn, både döttrar och söner.

Frasen "inte alla män" får mig att koka. Inte för att det inte är en diskussion värd att ha, utan för att frasen alltid kommer upp vid fel tillfälle och ofta som ett skifte av fokus från en utsatt kvinna. Däremot är ett samtal om "inte alla män" helt relevant när det förs som en egen diskussion i en egen kontext.

Mina söner och mina döttrar löper olika typer av risker till följd av den negativa manligheten och de patriarkala strukturerna, allt från våldtäkt och förtryck till misshandel och självmord, skriver insändarskribenten.Foto: unsplash

Så, är verkligen alla män våldsverkare och potentiella våldtäktsmän? Nej, självklart inte. Problemet är att för oss som blir utsatta kan det vara vilken man som helst och det är här det blir fel. Här finns ett stort mellanrum som behöver fyllas av öppna samtal och förståelse.

Att vilja få bort orättvisa bara genom exkludering känns för mig mer som en tanke som är fast i ilska än något som faktiskt förändrar och förbättrar för alla.

Mina söner och mina döttrar löper olika typer av risker till följd av den negativa manligheten och de patriarkala strukturerna, allt från våldtäkt och förtryck till misshandel och självmord. Eftersom vi alla, oavsett kön, får lida av dessa dåliga bieffekter så måste vi alla vara en del av lösningen.

Jag vill säga att om en man som gjort kvinnor illa motas bort från feminismen så hugger vi de personer han kanske fortsätta att gör illa i ryggen.

Jannika Navjord

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro