ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mina tre önskningar till Victoria och Daniel

Hillevi Wahl · 25 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad


"Det fanns en period i mitt liv när jag inte förstod hur jag skulle kunna få ihop ett liv där jag, Victoria, trivdes, samtidigt som Kronprinsessan skulle kunna existera. Det kändes som om det var antingen hon eller jag, och jag valde plikten, hon, Kronprinsessan." Så står det i Alice Bahs intervjubok om prinsessan Victoria som kom för några år sedan. Det handlar om hennes ätstörningar. Och just det där uttalandet kan nog många duktighetsprinsessor känna igen sig i. Även utanför kungahuset.

I den senaste intervju jag hörde, i radions P1, så kommenterade Victoria uttalandet och sa att hon numera vet att hon inte måste välja, att det går att vara sig själv och kronprinsessa samtidigt. Jag hoppas innerligt att hon håller fast vid den tanken.

Framför allt har jag tre ödmjuka önskningar inför det stundande kungliga familjebildandet:

1. Jag hoppas att Victoria inte drabbas av prinsessjukan igen när hon blir gravid. Att hon som så många andra kvinnor i de europeiska kungahusen tror att man måste vara pinnsmal och representativ även under grocessen. Jag hoppas att hon kan fortsätta lyssna inåt och känna vad hon och barnet behöver för att må bra. Det unnar vi henne alla.2. Jag hoppas att Victorias och Daniels projekt för att hjälpa ungdomar till ett hälsosammare liv inte handlar om att alla ska vara långa, blonda och vältränade och gå i raka led. Mediebilden av hälsa är redan så utseendefascistisk. Ge oss gärna en motbild, där alla får lära sig gilla sina kroppar och lära känna sina styrkor och begränsningar, vilken kroppsform de än har.3. Jag hoppas att Victoria och Daniel törs släppa lite på bilden av det perfekta hemmet och vägrar vara någon slags idealfamilj. För, allvarligt talat, vad är det perfekta hemmet egentligen? Vem står ut med en perfekt förälder? Ge oss i stället bilder av små kungliga ungar som skrapar knäna och får skita ner sig. Ge oss bilder av ett par föräldrar som försöker leva jämställt, men som misslyckas ibland, som de flesta av oss. Ge oss ett prinsesspar som vågar vabba när barnen är sjuka och ledsna.

Det skulle betyda mycket för alla oss andra dödliga duktighetsprinsessor och prinsar.  + Bookyourlife på Elverket i Stockholm har upphöjt författarna till rockstjärnor. Festligt, folkligt och fullsatt. Underbart!

– Nedskräpningen efter alla picknickar. Det är väl bara att ta hem skiten, själva!

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro