ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Minns du mannen som kramade världen?

Åsa Larsson · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

LajkatklickbetessajtergulligamakalösaNÄTKOLUMN: Omtalat, , Hyllat – under året har svenska vuxit upp som svampar ur jorden. De sprider historier som är fantastiska, , .

Formeln är enkel och har redan använts framgångsrikt runtom i världen. Det är sagan om hur människan innerst inne är god och att det då och då lyser igenom i samhället. Främlingar hjälper varandra, orkestrar dyker upp mitt i stan, kärleksfulla svar från föräldrar när deras barn kommer ut ur garderoben, mobbade barn som får stöd av jätteuppbåd på nätet.

Det här fanns även för tio år sedan, men inte i samma utsträckning. Då var vi mindre avtrubbade inför konceptet (som nu nästan kan tyckas lite cyniskt: "Du kommer aldrig tro vad som hände sen.")

En av de tidiga feelgood-klippen var Free hugs-videon. Kampanjen gick ut på att dela ut kramar på stan och startades 2004 av en man under pseudonymen "Juan Mann". Han hade det tufft i livet, men blev på en fest tröstad av en främling som kom fram och kramade honom. Efter upplevelsen beslöt sig "Juan" att göra detsamma för andra – han ställde sig på stan och höll upp en skylt där det stod "Free hugs".

Året därpå började en kompis filma "Juans" kampanj och satte ihop det till en musikvideo med en låt från sitt band Sick puppies. Där kan man se den John Lennon-like "Juan" gå runt med sin skylt. Ingen vill krama honom i början, men sen lossnar det och andra börjar hjälpa honom. Kampanjen spred sig över hela världen.

Men det gäller att se upp med de här feelgood-guldklimparna. Verkligheten är krångligare och hjältarna mänskligare. "Juan" är bitter på sin kompis, sångaren i Sick puppies, som han tycker har roffat åt sig alla pengarna efter världssuccén. Och du själv hamnar i malströmmen av viralsajter som skördar klick för annonspengar. Du som bara ville få se nåt fint.

De här solskenshistorierna finns kvar ändå, de kanske inte måste stöpas i samma form hela tiden bara? "Juan" kanske kan få vara lite kinkig? Videon är fantastiskt fin ändå, även när man vet vad som hände sen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro