ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Misshandeln som försvann

Stefan Wahlberg · 13 Feb 2012
Uppdaterad 13 Feb 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att det fanns minst 34 poliser på plats så är det ingen av dem som har sett hur det gick till när den omhändertagna 30-åringen fick sin käke slagen ur led. Om man lyssnar på polisernas samstämmiga vittnesmål så är dock en sak säker: just den polisman som åtalades för misshandeln är oskyldig.

Det är således mycket som är oklart kring vad som egentligen hände när polisen förra året försökte få ordning på 150 stökiga ungdomar i centrala Stockholm. Faktum är att det till och med är oklart vilka polispatruller som fanns på plats.

Även om de vittnande poliserna alltså inte har sett någon misshandel så är de säkra på att det var patrull 31-6130 som omhändertog den 30-årige mannen. Det finns dock ingen rapport som kan styrka detta. 

Enligt polisens eget datasystem så genomförde i själva verket patrullen en trafikkontroll i Huddinge, alltså mer än en mil därifrån, vid samma tidpunkt. Detta intygas för övrigt av en av de trafikanter som stoppades av patrullen och fick följa med till stationen.

Det är alltså någonting som inte stämmer här. De förhörda poliserna hävdar att det är deras datasystem som är opålitligt. Åklagaren, å sin sida, hävdar att polisernas version inte stämmer och att det i själva verket var en helt annan polis som både omhändertog och misshandlade 30-åringen. Hela historien är således så förvirrad att den åtalade polismannen nyligen friades av tingsrätten – vilket måste anses korrekt med tanke på bevisläget.

Ärendet är dock djupt olustigt och innehåller ytterligare ett obehagligt inslag. Det råder nämligen ingen tvekan om att det var den nu friade polismannen som åtminstone beslutade att 30-åringen skulle omhändertas för fylleri.

Och detta trots att mannen var helt nykter – vilket intygas av det polisbefäl som senare beslutade att han skulle släppas.

Det råder inte heller någon tvekan om att polismannen fattade sitt beslut sedan 30-åringen hade tagit fram sin mobiltelefon och börjat filma ett våldsamt ingripande som polismannen påbörjat mot en 16-årig pojke. Detta framgår nämligen av den filmsnutt som åklagaren presenterade vid rättegången.

Vad som sedan hände när 30-åringens käke slogs ur led får vi däremot aldrig veta eftersom mobiltelefonen togs ifrån honom innan han fördes in i en polisbuss.

Detta är andra gången på kort tid som det visar sig att poliser, på felaktiga grunder, har frihetsberövat privatpersoner som har filmat deras ingripanden på allmän plats. Detta är ett oskick som hör hemma i en polisstat – och det är ju inte Sverige. Den fråga som man därför måste ställa sig är: Varför är dessa poliser så måna om att det inte ska finnas filmbevis på att deras ingripanden gick precis så korrekt till som de själva påstår i efterhand?

Ett mästerverk. Ernst Brunners ”Anckarström och kungamordet” är ett kriminalhistoriskt mästerverk.+

Slopade nämndemän. Förslaget om att slopa nämndemännen i hovrätten borde gälla även tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro