ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mitt Instagramkonto hackades – så gör du för att det inte ska hända dig

Hugo Ewald · 19 Feb 2016
Uppdaterad 3 Apr 2017
Jag klickar mig in på webbsidan min profil länkade till och blir varnad om att jag "kommer se nakenbilder".

Jag klickar mig in på webbsidan min profil länkade till och blir varnad om att jag "kommer se nakenbilder". Foto: Alamy/IBL


Plötsligt var mitt Instagramkonto hackat och ersatt med reklam för en porrig dejtingsajt. Så här gör du för att det inte ska hända även dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här artikeln är ursprungligen från 2016. Den är uppdaterad för att bättre skildra den aktuella situationen.

En torsdagskväll sätter jag mig på bussen på väg hem efter att ha handlat. Jag kollar mobilen och ser att jag fått ett par nya följarförfrågningar på Instagram. Den här gången rör det sig dock inte om vänner och bekanta som vill följa mig, utan män som är helt okända för mig.

Jag reagerar genast, och klickar mig in på min Instagram-profil för att snabbt inse att jag inte längre heter Hugo Ewald. Nu heter jag ”Belinda”. Och istället för min något sparsmakade beskrivning av mig själv som ”en kille” beskrivs jag nu så här.

”Love hardcore sex, handjobs, stockings, anal, maid. I look for any man 21+ years! I will meet for just sex, NO money, find me here”. Min profil länkar nu också till en webbsida jag inte känner till och istället för en bild på mig själv visar min profilbild en Instagrambild modellen Ashlyn Coray la upp på sitt Instagramkonto för drygt ett år sedan.

► LÄS MER:  Peo, 90, fick kontot hackat – och någon köpte pizza för pengarna

Mitt lösenord har inte ändrats, så jag byter snabbt ut mitt lösenord till ett annat och återställer min profil som den såg ut innan. Det är egentligen inte möjligt att som på till exempel Facebook se vilka som loggat in på ditt konto, och du får heller inget meddelande om någon okänd loggat in på det. Jag kan alltså inte ta reda på direkt vem som faktiskt loggat in på mitt konto, bara att någon har gjort det.

Sajten min profil leder in till.

Jag klickar mig in på webbsidan min profil länkade till och blir varnad om att jag ”kommer se nakenbilder”. Sidan beskriver hur jag kommer att tas till en sida med kvinnor som bor nära mig och som är beredda ”att ha sex nu”. Efter lite klickande tas jag till vad som ser ut att vara en dejtingsida.

Sajten drivs av ett företag i Cypern som också har en koppling till skatteparadiset Jungfruöarna och äger minst ett hundratal liknande sajter. På internetforum diskuterar människor hur de lurats av sajterna, hur de ombetts att betala stora summor för prenumerationer som sedan inte går att avbeställa och hur sajterna inte verkar innehålla några riktiga kvinnor. När jag försöker ringa företagen är det ingen som svarar.

Att sajterna skapar falska profiler är ingenting som de håller särskilt hemligt. I användarvillkoren för en av sajterna står det som följande.

”Vi skapar användarprofiler för användning av våra kundtjänstrepresentanter för support, marknadsföring, förbättring av Tjänsten, och så att våra Registrerade Användare kan uppleva den typ av kommunikation de förväntar sig som betalande Medlemmar. Våra kundtjänstrepresentanter uppmuntras till att prata med våra medlemmar och till att få igång samtal mellan medlemmar genom att presentera dem för eller rekommendera dem till varandra eller bara för att prata med användare, i underhållningssyfte.”► LÄS MER:  Hackade Taylor Swifts Instagram och Twitter – hotade släppa nakenbilder

Alla sidor som drivs av företagen, Nelfor Services Limited och Enedina limited, får in sin trafik genom ett så kallat affiliate-nätverk. De betalar alltså människor som lyckas få personer att gå in på deras dejtinsidor och registrera sig där. På webbsidan beskriver de hur du kan tjäna upp över 1 000 kronor för varje person som skapar ett betalkonto på sidan du lockat in dem till. Förmodligen hackades mitt konto just av en sådan ”affiliate”, en person som tjänar pengar på att lura in folk till tveksamma dejtingsajter.

Sajten där du uppmuntras att börja locka in besökare till dejtingsajterna.

Det här är någonting som hände mig 2016, och som fortfarande händer oskyldiga svenska Instagramanvändare. Så sent som den 2 april kunde komikern K. Svensson berätta att hans Instagramkonto blivit hackat på samma sätt. Kontot är nu nedstängdt.

Men det finns flera sätt att säkra ditt Instagramkonto på. Det försa du kan göra är att se till att ha ett säkert lösenord, ett lösenord som inte kan listas ut eller knäckas. Det kan du göra enkelt med en sajt som”Strong password generator” eller ”Secure password generator”. Du kan också använda dig av en tjänst som Lastpass, där du med ett huvudlösenord kopplat till till exempel din mobil kan ha långa lösenord du själv inte ens känner till som Lastpass låser upp åt dig. Ett ytterligare tips är att regelbundet kolla vilka externa applikationer och webbsajter som har tillgång till ditt Instagramkonto, det kan du enkelt göra på Instagrams webbsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro