ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Mitt nyårslöfte är att aldrig mer knåda en deg"

Hanna E Lindberg · 12 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I höstas blev jag besatt av tillsatser i maten. Jag kunde inte gå in i en mataffär utan att syna varenda innehållsdeklaration. Jag letade e-nummer, boken ”Den hemlige kocken” blev min bibel.

Hemma rensade jag skafferiet på halvfabrikat, bannlyste allt som inte såg ut som pölsa till färgen och tog varje tillfälle att predika den naturliga råvaruläran. Jag blev en mat-taliban. En överrock som gav beskäftiga kommentarer till familj, kollegor och vänner.- Djupfryst fiskgratäng? Vet du hur lätt den är att göra själv?

Det skulle bli en e-fri jul. Jag kavlade upp ärmarna och gick in i en total bakmani. Tänk kaminmannen i Percy tårar. Jag gräddade lussekatter, hallongrottor på egna bär, vörtbröd, pepparkakor och finska julstjärnor. Allt.  

Jag ställde till med middagar och fika för familj och vänner, som glatt glufsade i sig av godsakerna. Eftersom jag själv är kalorijägare såg jag oftast till att äta lite extra – genom min man. - Ta en dinkelbulle till, trugade jag. - Tack, jag är mätt.- Men en korintkaka då?Som en furia for jag fram och fyllde frysen med 77 sorters kakor.  

Det var härligt att se andra äta av min naturliga mat. Det kändes som en seger i kriget mot tillsatserna. Då kom baksmällan.  Jag tyckte inte jag fick den uppskattning jag förtjänade för mödan i köket, även om att allt var mitt eget initiativ. - Du kan väl också baka lite nån gång, uppmanade jag min man, irriterat.

Veckan därpå hittade jag äppelkakan jag lagt fyra timmar på hemma hos mina föräldrar längst in i skafferiet – grön av mögel. Det var droppen.

Bak är bittermandel, surdeg och skilsmässa. Mitt nyårslöfte är att aldrig mer knåda en deg. Eller sylta, safta eller lägga in.  

Välkommen tillbaka Skogaholmslimpa, snabbnudlar och fruktfri syltmarmelad med tre konserveringsmedel. Allt är förlåtet.  

Jag dör hellre i förtid av en dold glutamatsjukdom än bakar in mig i 50 år av relationsproblem.+ Petra Mede blir briljant i melodifestivalen.-  Dyra doftljus som ger huvudvärk.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna E Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro