ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Mode ska vara roligt - inte dödligt

Sevgi Eker · 20 Feb 2017
Uppdaterad 20 Feb 2017
En protest för att uppmärksamma massakern av krokodiler för så kallade "lyxiga" modeaccessoarer.

En protest för att uppmärksamma massakern av krokodiler för så kallade "lyxiga" modeaccessoarer. Foto: Privat


Modehusen i Indien kan inte längre sälja plågsamt tillverkade produkter. Det är hög tid att Sverige gör samma sak. Krokodilhanteringen gör detta hur tydligt som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Beslutet av tre kvinnor att protestera i Stockholm iklädda inte mycket mer än högklackat och krokodilmasker kan anses udda – men när jag stod ute i kylan under modeveckan så visste jag att jag hade en god anledning: att uppmärksamma massakern av krokodiler för så kallade ”lyxiga” modeaccessoarer.

De flesta i Sverige känner till hemskheterna som pågår inom pälsindustrin, men fram tills nyligen så hade jag inte tänkt på hur exotiskt skinn är tillverkat. Med hjälp av lite research, bland annat genom att titta på PETAs senaste avslöjande av krokodilfarmar i Vietnam som levererat till Louis Vuitton och andra märken, fick jag reda på att krokodiler hålls i fångenskap i smala, överfulla betongburar, många av dem smalare än deras egna kroppar, i 15 månader innan de slaktas. Många får infektioner och sjukdomar på grund av trängseln – i videon syns en krokodil som saknar svans. Farmen som visas i videon har tiotusentals krokodiler, och upp till 1,500 av dem dödas varje kvartal.

Och det är inte allt. Avslöjandet visar att de anställda på farmen gav krokodilerna elchocker, skar dem i nacken och körde ner metallstänger längs ryggraden. Djuren skakade våldsamt när de skars upp, och en till och med lyfte benet efter att ha blivit uppskuren. Om metallstången inte dödar dem så blir de uppskurna och flådda levande. Den här tortyren uthärdas av tiotusentals krokodiler som dödas varje år för att bli accessoarer såsom handväskor – en del kostar mer än 250 000 kr.

Krokodiler är inte de enda exotiska djur som får lida för mode. En annan video som PETA och dess internationella affiliates har släppt visar att ormar ofta spikas upp på träd så att deras kroppar kan skäras upp medan de fortfarande lever, eftersom det anses att det håller skinnet mjukare. Deras stympade kroppar kastas sedan, men eftersom de har så långsam ämnesomsättning så kan det ta upp till flera timmar för dem att dö. Ödlor halshuggs, och många vrider sig i plågor medan deras skinn slits av dem.

Mode ska vara roligt, inte dödligt – därför är jag glad att framgångsrika designers som Stella McCartney och andra märken, bland andra H&M och Mango, vägrar att arbeta med exotiskt läder. Veganska designers som LaBante, Jill Milan och Freedom of Animals skapar vackra handväskor gjorda av fusk-krokodilskinn och fejk-ormskinn för dem som vill ha stilen utan att stödja tortyren.

Och en global förändring är på gång. Efter att den indiska regeringen fick reda på vad PETA avslöjat i Vietnam så införde de ett förbud på att importera läder från reptiler, vilket betyder att modehusen inte längre kan sälja dessa plågsamt tillverkade produkter i Indien längre. Det är hög tid att Sverige gör samma sak.

Oavsett om du handlar dyra eller billiga märken så har det aldrig varit enklare att vara en medveten fashionista – kläder och accessoarer som tillverkats utan att använda eller skada djur finns överallt.

Jag är stolt över att ha framfört det här budskapet till publiken på Stockholms Modevecka och jag hoppas att jag inspirerat konsumenter att tänka till och lämna produkter gjorda av krokodilskinn – och annat mode som tillverkats med tortyr och lidande – på hyllan.

Sevgi Eker

pil
Om debatten…

”Exotiskt skinn”. Indien har förbjudit import av päls och exotiskt skinn som kommer från reptiler, räv, chinchilla och mink.

Utrotningshotade. Många pälsar är tillverkade av djurarter som i dag är utrotningshotade. Därför finns det stränga bestämmelser för alla kommersiella aktiviteter med pälsar av dessa arter. Om man fälls för att bryta mot EU:s bestämmelser kring detta kan man få upp till fyra års fängelse.Källa: Djurens rätt, Jordbruksverket

Om debattören…Ålder: 22.Bor: Kommer från Stockholm men bor just nu i Rom.Gör: Studerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sevgi Eker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro