ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Moderaterna: Det är dags att införa tillstånd för kameror i sjukvården

· 2 Okt 2017
Uppdaterad 2 Okt 2017
I takt med att hotbilden i samhället i stort har blivit mer komplex och oförutsägbar har också otryggheten och osäkerheten runt landstingens verksamheter tagit sig nya former, Irene Svenonius och Marie Ljungberg Schött, från Moderaterna i Stockholms läns landsting.

I takt med att hotbilden i samhället i stort har blivit mer komplex och oförutsägbar har också otryggheten och osäkerheten runt landstingens verksamheter tagit sig nya former, Irene Svenonius och Marie Ljungberg Schött, från Moderaterna i Stockholms läns landsting. Foto: Peter Knutsson, Emilia Öije


Sveriges regioner och landsting borde ha rätt att själva fatta beslut om att montera upp kameror i det offentligas lokaler, exempelvis i väntrum på akuten, utanför sjukhusen eller vårdcentraler. Men här vill inte regeringen gå oss till mötes, skriver Irene Svenonius och Marie Ljungberg Schött, från Moderaterna i Stockholms läns landsting.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hot och våld är ett växande problem inom och runt sjukvårdens verksamheter. Otryggheten breder ut sig när kriminella gäng invaderar akutmottagningar, när ambulanser attackeras med stenkastning och personer uppträder hotfullt. Ändå är inte regeringen beredd att göra det som krävs.

I dagarna bjöd statsråden Annika Strandhäll (S) och Morgan Johansson (S) in till ett rundabordssamtal om hot och våld i sjukvården. Stockholms läns landsting var en av aktörerna på mötet. Inför och under mötet ställde vi krav på att regeringen ska ta bort det krav på tillstånd som i dag finns för kameror inom sjukvården, vilket försvårar för sjukvården att få kameraövervakning.

I takt med att hotbilden i samhället i stort har blivit mer komplex och oförutsägbar har också otryggheten och osäkerheten runt landstingens verksamheter tagit sig nya former. Vi har sett allvarliga incidenter från såväl Göteborg och Malmö som i Stockholm där allvarliga ordningsstörningar och gängrelaterat hot och våld i närtid förekommit på våra sjukhus. Stenkastning och skadegörelse har riktats mot ambulanser och bussar. Dessutom har ett terrorattentat ägt rum i Stockholms innerstad i våras. En ny hotbild mot vårdens medarbetare, patienter och besökare kräver vassa och nya verktyg. Vi kräver därför:1: Ta bort krav på tillstånd för kameror i sjukvårdens verksamheterAkutmottagningar och andra delar av sjukvården behöver övervakas – för patienters, anhörigas och medarbetarnas skull. Vi vill därför att regeringen ska se över att ta bort kravet för tillstånd för kameror helt för platser i sjukvården dit allmänheten har tillgång.

2. Ta bort krav på tillstånd för kameror på ambulanserVi vill kunna använda kameror i ambulanser som styrs på distans av larm – och ledningscentral för att bevaka olycksplatser och öka tryggheten för medarbetare i ambulanssjukvården.

3: Ta bort krav på tillstånd för kameror på drönareVi ser stora möjligheter med fjärrstyrda kameror eller drönare för att snabbt kunna leverera exempelvis hjärtstartare eller adrenalinsprutor på otillgängliga platser eller öar. Sedan 1 augusti 2017 har privatpersoner och företag möjlighet att använda sig av drönare med kameror utan tillstånd, men märkligt nog inte myndigheter.

LÄS MER
Jag har en tvååring – min helg är motsatsen till harmonisk

Sjukvården står inför ett förändrat säkerhetsläge. Vi i Stockholms läns landsting har ansvar för 2,3 miljoner människors sjukvård och tiotusentals medarbetares arbetsmiljö. Vi har ett ansvar att se till att sjukvården bedrivs i trygga miljöer. Att Morgan Johansson (S) inte är beredd att göra det som krävs oroar därför oss. Vi behöver en modern lagstiftning som både förebygger och lagför brott, men som också värnar den personliga integriteten – och det måste göras nu.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landstingMarie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd Stockholms läns landsting

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro