ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Moralmännen rynkar på näsan åt städhjälp – och låter kvinnorna städa

Nina Åkestam · 2 Okt 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Min vän skriver en statusuppdatering på Facebook där hon rekommenderar sin städhjälp, som är på jakt efter fler kunder. I mitt flöde omges posten av någon som frågar efter en bra snickare och en annan som tipsar om en lillkusin som är en fenomenal barnvakt. Det genererar ingenting utom några likes och tips. Inlägget om städhjälpen, däremot, är snabbt uppe i över 20 kommentarer. Och blixtsnabbt är de på plats: moralmännen.

► LÄS MER: Nina Åkestam: Kära vänsterrörelse – du har tappat tråden

Jag slutar aldrig att fascineras över de helt ologiska känslor som städhjälp i hemmet kan framkalla hos vanligtvis sansade människor. Observera att jag nu inte pratar om rut-avdraget, utan om själva tjänsten i sig, oavsett vad den kostar. På jobbet, i parker, på gatan, på bio, på restauranger och i kollektivtrafiken städar vi inte själva. Där betalar vi gladeligen någon annan för besväret. Men så fort samma tjänst flyttar inom hemmets väggar ändras tonen. Där ska alla ta hand om sin egen skit. Och gör vi inte det ska vi i alla fall vara klädsamt skamfyllda över att vi betalar någon annan för att göra det. Att betala någon annan för att laga vår mat, passa våra barn, bära våra flyttlådor eller installera vårt bredband, det är däremot inget som helst problem.

Jag köper inte den logiken. Ja, rut-avdraget träffar ofta fel. Ja, det finns många i städsektorn som jobbar svart och utnyttjas. Ja, det kan kännas otryggt att arbeta i någon annans hem. Men detsamma gäller många andra branscher. Att en bransch dras med problem är inte ett skäl att moralisera över dess existens, det är ett skäl att ta tag i problematiken så att den blir trygg, vit och skäligt betald som alla andra. Men jag tror inte att det egentligen är där skon klämmer för moralmännen. Problemet är att om de betalar någon för städningen blir något som redan är sant nämligen helt uppenbart: att de inte städar själva.

► LÄS MER: Nina Åkestam: "Du kan väl inte vara ätstörd, du är ju tjock"

Två tredjedelar av det obetalda hemarbetet i Sverige utförs av kvinnor (SCB) och över hälften av alla kvinnor irriterar sig på att deras partner inte tar tillräckligt ansvar för hemmet (Novus). Statistiken tyder alltså på att många av de män som högljutt kritiserar vännernas städhjälp inte alls tar hand om sin egen skit. Det gör nämligen deras fru. Och det är givetvis lätt att tycka att det är dumt att köpa tjänster som någon annan annars utför gratis.

Så medan männen låter gympapåsarna ligga och i stället far ut i stora gester på internet tar kvinnorna ett djupt andetag, sväljer skammen och ber i tystnad om kontaktuppgifterna till städföretaget för att hinna med. Och allt är som det ska i moralmännens universum.

+ Narcos. Om du inte har sett Netflix serie redan, gör det omedelbart. 

- Bron. Spännande och så, men varför måste det svenska skådespeleriet vara så otroligt dåligt?

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro