ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mörkhyad lucia viktig för demokratin

Cissi Wallin · 14 Dec 2012
Uppdaterad 14 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Precis när debatten kring ungen som inte fick klä ut sig till pepparkaka i luciatåget på grund av… Tja, att någon kunde bli ”kränkt”, om jag förstått det hela rätt, hade lagt sig så skred en mörkhyad lucia in i tv-rutan. Och jag blev varm i magen. Främst för att någon vågade bryta normen, men även för att det kändes som helt rätt grej efter den här urbota löjliga debatten om att svenskar med mörkare hud skulle bli kränkta av att ungar klär ut sig till pepparkakor. Fokus flyttades plötsligt, i alla fall för mig. För som i alla frågor som rör diskriminering på grund av kön, etnicitet, sexuell läggning och så vidare så kommer det alltför ofta att handla om banala skitsaker. Om man frågar mig alltså. 

Det rent underhållande är att det nästan alltid är någon vit medeklass:are som fått för sig att någon ”o-vit från förorten” skulle bli kränkt av att vi har en glass som heter något som KAN tolkas rasistiskt, att pepparkaksdräkter för barn kan få somaliska familjer att gå i taket eller att svenska flaggan skulle få invandrare i allmänhet att känna sig ovälkomna. Och så växer bara sprickan mellan ”vi och dom”. När det i själva verket tycks vara så att inte särskilt många mörkhyade och/eller invandrare ens reflekterat över att ett barn som klär ut sig till julig kaka skulle vara kränkande.  

Därför blir jag glad när människor faktiskt agerar för ett Sverige med större mångfald och färre stereotypa normer (som något annat än en rågblond blåögd lucia som tagen ur gammelkonservatismens Carl Larsson-luftslott) än bara gnäller, övertolkar och skapar problem som inte finns eller behöver finnas. Och detta uttryckte jag glatt på Twitter häromdagen. Men! Då kom nästa gnäll-kör. 

D en som anser att det är präktigt, skitnödigt och hopplöst politiskt korrekt att låta en mörkhyad person få vara lucia. Det är samma personer som gärna får in ”men kan vi inte bara låta män få vara män och kvinnor kvinnor” när det pratas genus och könsnormer. Jag kallar dem, helt ogenerat för analyslösa. 

Deras brist på analys får mig, en totalt outbildad ordbajsare att framstå som högintellektuell. För förstår man inte vad en mörkhyad lucia betyder för alla de mörkhyade barn som bor i detta land så är man en analyslös människa. Förstår man inte att förebilder av alla sorter, som alla kan identifiera sig i är viktigt för en demokrati så har man missat poängen. 

Poängen är ju: alla sorter behöver ges plats. Alla sorters människor, oavsett just kön, etnicitet eller sexuell läggning. Och det är genom aktion vi får det att hända. Inte tramsiga utspel om rasism i barnkostymer eller glassorter.

Gör och agera. När folk gör och agerar. Oavsett vad gnäll-kören säger.  +

Sluta jiddra. Gnällkören. Sluta jiddra och börja trolla.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro