ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

MP: Så förbättrar vi för transpersoner

Annika Hirvonen Falk · 1 Aug 2017
Uppdaterad 2 Aug 2017

Foto: Johan Schiff


Hbtq-rörelsen fortsätter att sätta press på oss beslutsfattare om fler och snabbare insatser. De gör rätt i att påminna om att det är en lång bit kvar, trots många framgångar. Vi är inte nöjda innan alla kan fira Pride med livsglädje, skriver Annika Hirvonen Falk, HBTQ-politisk talesperson för Miljöpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När sommaren är som vackrast firar vi Stockholm Pride, där hbtq-rörelsen bjuder in till en färgsprakande fest. Allt fler Pridefestivaler avlöser varandra under hela året på orter runt om i landet. I folkfesten visar alla, oavsett egen könstillhörighet och sexuell läggning, sitt stöd för den självklara rätten att vara sig själv och älska den man vill. Där och då kan det vara svårt att ta in att en stor del av den här festens deltagare tänkt ta sitt liv, eller till och med försökt göra det.

Enligt Folkhälsomyndigheten har över en tredjedel av alla som identifierar sig som transpersoner de senaste 12 månaderna allvarligt övervägt att ta sitt liv. Ungefär lika många angav även att de någon gång har försökt att ta sitt liv.

Det är hårresande siffror, och den politiska enigheten om att agera borde vara total. Men Trump-administrationen påminner oss om hur snabbt det kan gå i fel riktning. I USA har presidenten förklarat att vissa soldater inte är önskvärda i armen, och att vissa skolungdomar inte ska ha rätten att gå på samma toalett som andra med samma kön. Bara därför att just dessa soldater och dessa ungdomar visade sig vara av ett annat kön än det de tilldelades vid födseln.

LÄS MER: Thomas, 36, om att söka jobb som transsexuell: ”De vänder ryggen mot mig”

Vårt psykiska välmående har sin grund i hur vi blir bemötta av våra medmänniskor. Att vi får respekt och omtanke, och omvänt inte blir utsatta för hån eller till och med våld. Regeringen har därför lagt fram ett förslag om utvidgat straffrättsligt skydd för transpersoner, så att gruppen bland annat ska omfattas av lagen om hets mot folkgrupp. Vi utreder hur transpersoner bemöts i  sin vardag – i skolan, på jobbet, inom sjukvården och så vidare – för att få fler konkreta förslag på förbättringar. Transpersoner som tvingats sterilisera sig kommer att få rätt till ersättning från staten för att markera att steriliseringarna var fel och kränkande. Regeringen föreslår också att en medicinsk diagnos inte längre ska vara en förutsättning för att få ändrat personnummer och nytt juridiskt kön.

Hbtq-rörelsen fortsätter att sätta press på oss beslutsfattare om fler och snabbare insatser. De gör rätt i att påminna om att det är en lång bit kvar, trots många framgångar. Vi är inte nöjda innan alla kan fira Pride med livsglädje.

Annika Hirvonen Falk, HBTQ-politisk talesperson för Miljöpartiet

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Hirvonen Falk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro