ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Muf: Högre utbildning har blivit en klassfråga

Benjamin Dousa · 13 Jul 2017
Uppdaterad 13 Jul 2017
Den som studerar vidare ska ha fokus på studieresultat, inte delta i en hopplös bostadsjakt, skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet.

Den som studerar vidare ska ha fokus på studieresultat, inte delta i en hopplös bostadsjakt, skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Foto: Muf


Plånboken ska aldrig vara avgörande för drömutbildningen. Ingen ska behöva tacka nej till en utbildningsplats för att man inte har råd med en bostadsrätt, skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Idag får hundratusentals unga antagningsbesked från högskolor och universitet, men att tacka ja är numera långt ifrån självklart. Bostadsbristen i universitetsstäderna har skapat en situation där köpsvaga studenter antingen blir utan bostad eller tvingas hyra dyrt i andra hand. Det utbildningssystem som svenskar är så stolta över, där ekonomisk bakgrund inte ska spela någon roll, har förvandlats till en arena där tjockleken på föräldrars plånböcker påverkar livsöden.

Den som studerar vidare ska ha fokus på studieresultat, inte delta i en hopplös bostadsjakt. Förra året saknades det 20 000 studentbostäder vid tiden för antagningsbeskedet, och det lär inte se bättre ut idag.

Regeringen och bostadsminister Peter Eriksson är ofta snabba med att nonchalera bostadsbristen med att den förra regeringen inte heller lyckades lösa den. Det stämmer att Alliansen gjorde för lite. Men att de rödgröna hindrar en snabbare byggtakt genom att stoppa förslag på regelförenklingar går inte att försvara. När en majoritet i riksdagen har röstat igenom flera reformer för snabbare bostadsbyggande, kan inte den rödgröna regeringen ändå inte lyssna.

Bostäder måste byggas mycket fortare. Det tar uppemot tio år att gå från idé till färdigt bygge. Teknikunder som Instagram och Apples första iPhone existerade inte när bostäder som blir klara i år började projekteras.

Lagar och regleringar är en bromskloss som fördröjer och fördyrar nybyggnation. Den offentliga makten över byggprocessen behöver minskas om fler ska ha möjlighet att få sin första studentlägenhet eller hyresrätt. Val av färg på fasaden, höjd på byggnaden, bullernivåer, energieffektivitet, storlek på badrum och mängd ljusinsläpp är bara en bråkdel av de beslut som bör flyttas från politiker till marknad.

Det räcker inte med fler bostäder, det befintliga beståndet måste användas bättre. Att stegvis införa marknadshyror skulle resultera i att det äldre paret inte bodde kvar i sin onödigt stora lägenhet, så att en ung familj kunde flytta in istället. Att sänka de skyhöga stämpel- och reavinstskatter som idag utgör en tröskel för de som vill flytta är ett annat förslag för att nyttja de bostäder som redan finns i Sverige på ett smartare sätt.

Att studera vidare har blivit en klassfråga. Lika säkert som att löven faller på hösten kommer rubriker om brist på hyresrätter och studentbostäder synas i dagarna. 23 av landets högskolekommuner har ett underskott på studentlägenheter samtidigt som den ordinarie marknaden i vissa fall har kötider som är längre än vad själva utbildningen pågår. Ingen ska behöva tacka nej till en utbildningsplats för att man inte har råd med en bostadsrätt.

Plånboken ska aldrig vara avgörande för drömutbildningen. Bostadsmarknaden måste förändras, och det är nu.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Benjamin Dousa
Benjamin Dousa
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro