ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Mycket stark bevisning – inget åtal

Stefan Wahlberg · 12 Sep 2011
Uppdaterad 12 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I Skåne finns det en man som kan skatta sig lycklig. När han förhördes av polisen, misstänkt för våldtäkt, nekade han till att överhuvudtaget ha haft sex med kvinnan. Vad han inte visste då var att läkare redan hade säkrat DNA i form av sperma vid en gynekologisk undersökning av henne. Mycket stark bevisning alltså – men mannen kunde aldrig åtalas. Trots en skriftlig order som utdelades av åklagaren redan dagen efter anmälan, så glömde polisen nämligen att hämta de DNA-spår som hade säkrats på kvinnokliniken. Sommarsemestrar, ”avsaknad av ­konti­nuitet” samt ”bristande stabilitet och harmoni” på utredningsroteln kom tyvärr emellan, enligt polisens egna ursäkter. Efter tre månader förstördes proven enligt gällande rutiner på sjukhuset.Justitieombudsmannen riktar nu ”allvarlig kritik” mot polisen och konstaterar att kvinnan ”berövades rätten att få en anmälan om ett allvarligt brott korrekt utredd”. Därmed sätter JO fingret på det som är hela poängen med vårt rättsväsende: att staten genom sitt våldsmonopol har övertagit både rättigheter och skyldigheter från brotts-  offren – någonting som vi skattebetalare dessutom betalar 35 miljarder kronor för varje år. Som vid så många andra tillfällen visar det sig att våldtäktsfallet i Skåne inte handlar om något enstaka misstag av en enskild polisman utan om ett systemfel inom polisen. JO angriper ledningen och konstaterar rakt upp och ned att det inträffade, även den här gången, är resultatet av ”grundläggande brister i organisationen”. Han skriver dessutom att det, utifrån den information som polisen själv har lämnat, ”närmast har legat i farans riktning” att någonting så här allvarligt skulle inträffa. Ändå har ledningen inte gjort någonting åt situationen.Historien upprepar sig och ännu en brottsoffer har alltså fallit offer för polisens systemfel – ett ­våldtäkts­offer som nu går miste om sina möjligheter till både upprättelse och skadestånd. Precis som den man som nu går fri i Skåne så kunde hon sannolikt inte ens i sin vildaste fantasi drömma om att det skulle sluta just så här. I Sverige har vi ju, visar alla undersökningar, ett grundmurat förtroende för polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro