ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Myndigheterna är en fara för gravida

Lisa Magnusson · 27 Okt 2015
Uppdaterad 27 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Jag förstår mig inte på folk som pratar om att ”skaffa barn”, som om det är något man gör bara sådär. Själv kan jag inte ens föreställa mig att min skruttiga lilla kropp skulle kunna vara kapabel till den sortens magi. För magi är det. Plötsligt är den gravida inte en individ, utan två – och dessutom psykiskt och fysiskt vimmelkantig av hormoner. Inte undra på att hon då famlar efter fast mark. Problemet är att det hon hittar är ett kärr av osakligheter och motstridiga råd.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Hur förtryckt är man om man vet vad kulturell appropriering betyder?"

Hur är det med rå och rökt fisk, kan man äta det? Nej, säger en listeriaforskare i Svenska Dagbladet. Jo, säger Livsmedelsverket, men hälsar i en käck infovideo att kvinnor ”som tänker skaffa barn någon gång i livet” däremot bör undvika strömming, lax, röding och sik från, ja här ploppar fiskformade pilar raskt upp över en karta. Dessutom bifogas en lista över fiskar som är dåliga av miljöskäl. Ps. Ät inte mögelost, men se till att få i dig en halvliter lättmjölk om dagen!

Att en blivit två och satt hela systemet i gungning innebär inte att man får äta mer. Tvärtom. ”Dra ner på läsk, godis, glass, kakor och snacks. De ger varken dig eller barnet någon näring, men däremot onödiga kalorier”, mästrar Livsmedelsverket. Så vad gör egentligen alla dessa rekommendationer med de gravida? Enligt en avhandling från Umeå universitet känner de sig ”stressade och pressade”, särskilt om de sedan tidigare har problem med maten.

Inte ens när barnet är fött lämnas mammorna ifred. Då börjar istället tjatet om amning, den trugas på kvinnor även om de har ont och gråter och inte vill. Det sker förstås i all välmening, men det är likväl ett övergrepp. Och till ingen nytta, för det finns överhuvudtaget inga vetenskapliga bevis för att bröstet är bäst. Till skillnad från vad de officiella riktlinjerna gör gällande finns heller inget som tyder på att alkohol i måttlig mängd har negativa effekter vid amning.

Vad som däremot finns är ett otal studier som visar att stress hos föräldrarna är dåligt för spädbarn. Och vad var det nu igen som gjorde mammor ”stressade och pressade”? Jo, alla råd från myndigheter och hälsovård. Nu senast larmade barnmorskor om att kvinnor som flipprar med mobilen när de ammar skadar sina bebisar. ”Vi ser jätteallvarligt på det här”, sade en av de intervjuade, källa: magkänsla. Det är så ironiskt i all sin sorglighet.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Låt kungen behålla slottet och miljonerna – sen får det vara slut med monarkin"

Lägg därtill främlingar som tafsar på gravidmagar, folk som kommer med oombedda tips och mammasajter som hetsar om att sätta igång med sexet fort efteråt, så att mannen inte börjar tänka att ”gräset känns grönare på andra sidan” (autentiskt citat). Nog är det magi att nya människor blir till. Men det största miraklet att kvinnorna som bär fram dem håller ihop, inte bara genom den kris som det faktiskt är att få barn, utan också genom allt som omgivningen utsätter dem för.

+ Expressen Kulturs podd ”En varg söker sin podd” med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Som att ha två vänner som är liiite mer bildade och roliga än en själv, och som pratar om allt som intresserar en. 

- ”En varg söker sin podd” kommer ut bara ut varannan vecka, ibland dröjer det ännu längre. Var är de utsålda liveshowerna? ”Tankeböckerna” med mångmiljonkontrakt? Pengar till fungerande mikrofoner?

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro