ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Myten om resandets helande effekt

Marcus Dunberg · 29 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag kan inte komma på något som är mer överskattat än att resa. Va, vad är det han säger?! Och jag som ska åka till Koh Samui två veckor! Att resa är ju det mest härliga, befriande, spännande och roliga som finns. Det säger ju alla! Och inte bara det: att resa är dessutom intressant, utvecklande, lärorikt och öppnar våra ögon inför ”andra kulturer och människor”. Ledsen att vända din världsbild uppochner, men nej, tyvärr, så är det inte. Du har blivit lurad och manipulerad av onyanserade resereportage och reklamfilmer där människor (som är smalare än du är) glider under vattenytan med långsamma simtag i pastellfärgade badkläder i njurformade swimmingpooler. För att inte tala om de små tidningsannonserna som mellan raderna lovar att ge lösningen på alla dina vardagsproblem, om så bara för en vecka, för 3995 kronor (inklusive exotisk buffé). Men framförallt är det omgivningen som är skyldig till lögnen om resandets helande effekt. Det råder någon slags kollektiv restrans. Att INTE resa har kommit att bli det största misslyckandet av alla. Regelbundna utlandsbesök är nu en förutsättning för att kunna hänga med i snacket runt kaffemaskinen på jobbet. Och tro nu inte att jag bara talar om den typiske charterresenären som är så tacksam att förlöjliga. Nej, det här gäller även dig som åker till New York och bor på designerhotell, shoppar Iphones och ”brunchar” på någon restaurang som du har lärt dig namnet på genom att se för många avsnitt av Sex & the City. Och däremellan gör ett plikttroget besök på MoMA (Museum of Modern Art). ”Lite kultur hör ju trots allt till ett storstadsbesök”. Det är så du har lärt dig att resonera.    Alla så kallade välberesta människor som jag känner är lika inskränkta och insnöade som de vars utlandsäventyr stannar vid en bussresa till dansktyska gränsen för att köpa 38 plattor starköl. Anledningen är att få av oss investerar någon tid eller kraft i att egentligen förstå eller verkligen uppleva det som finns runt omkring oss. Utan investering, ingen återbäring. Det gäller för allt i livet. Ändå förväntar vi oss att få så mycket tillbaka, utan minsta ansträngning. Det betyder inte att det inte kan vara väldigt härligt att flyta omkring i turkost vatten. Men idén om att flyta omkring i turkost vatten kommer alltid att smälla högre än den verkliga upplevelsen. Idéer är alltid perfekta. Verkligheten är det inte. Och med de orden säger jag Gott Nytt År från Punta del Este i Uruguay.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Dunberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro