ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Myter gör det svårare att hjälpa nöddrabbade

Johan Norberg · 27 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Situationen i Haiti framstår som än värre när vi hör att jordbävningen följdes av omänskligt beteende mitt i hopplösheten, av grymt utnyttjande, våldtäkter och mord. Men i takt med att allt fler kan berätta om egna erfarenheter får vi en annan bild, av haitier som gör stora uppoffringar för att hjälpa varandra och om fattiga som spontant sätter upp soppköp för andra. Vardagen präglades inte av kaos och våld, utan av lugn och solidaritet. De flesta räddningsoperationer utfördes spontant av andra nödlidande.

Vi tror ofta att människor i nöd har nära till paniken och våldet, och särskilt vanlig tycks föreställningen vara när det gäller fattiga och svarta.Men de som forskar om beteende i samband med katastrofer menar att det är en myt. Det finns förstås exempel på motsatsen, men historien om nöd är främst en historia om drabbade som samarbetar, delar på förnödenheter och evakuerar byggnader fredligt.Olyckor stärker ofta samhörigheten och allmän plundring är ovanligt. Ju värre katastrof, desto vänligare är människor mot varandra, sammanfattar sociologen Enriqo Quarantelli sin forskning.

Men medierna letar ändå upp de obehagliga undantagen för det är de som skapar dramatik, förfäran och tittarsiffror. Ibland blir det rena råttan i pizzan-historier. När orkanen Katrina översvämmade New Orleans fick vi också höra om upplopp, mord och våldtäkter på uppsamlingsplatserna.En svensk USA-expert som till en början vidarebefordrade flera av historierna beskrev dem senare som ”vandringshistorier”.Journalister kan också etablera en viss stämning med kodord. Häromdagen larmade CNN om ”kaotiska folkmassor” som väntade på räddningsbåtar. Bilderna visade bara lugna flyktingar som metodiskt hjälpte varandra ombord, men tittarna kom nog mest ihåg ”kaoset”.

Denna myt försämrar räddningsarbetet, eftersom det ofta leder till att frivillighjälp blockeras av säkerhetsskäl, militära insatser ställs i centrum och myndigheter döljer information som de tror kan skapa panik. Dessutom förråar den vår människosyn.

+ Tur att Spyker inte fick några miljarder av Mona Sahlin innan de betalade med egna pengar.- När ska febern och kräksjukan sluta studsa mellan familjemedlemmarna?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro