ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Myter som inte är myter

metro · 28 Mar 2014
Uppdaterad 28 Mar 2014

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON: SR skickade ett av P1:s Studio Ett-program till mig för någon vecka sedan. Det sändes 13 mars och handlade om mambos, alltså vuxna som fortfarande bor hemma hos föräldrarna. Jag lyssnade på inslaget och blev så trött.

Den här trenden att avslöja myter, vad beror den på egentligen? I avsnittet intervjuas 23-åriga Rami som berättar att han inte vill bo kvar hos mamma och pappa men inte får tag i någon lägenhet. ”Lagar du mat och tvättar och städar?” frågar reportern, varpå Rami svarar att han bara lagar mat men att hans föräldrar vill att han ska hjälpa till med annat också, så någon gång i månaden försöker han göra hushållssysslor. Sedan säger han att han vill ha en lägenhet i innerstan, och dit dröjer det ju innan han kan flytta, men han vill inte bo i förorten utan i city.

Sedan intervjuas 23-åriga Annie som berättar att hennes vänner bor kvar hos föräldrarna och bara tittar på film och hänger med vänner hela dagarna, de hjälper inte till utan sitter bara och spelar X-Box. Droppen blir när reportern ledande frågar ”har det att göra med någon slags curling-generation?” och Annie självklart svarar ja.

Allting andas ”KOLLA HÄR BOSTADSBRISTEN ÄR EN MYT UNGA VILL BARA BO HEMMA OCH BLI SERVADE HELA TIDEN!”. Vad är dealen med detta granskande av myter som inte är myter? Om det inte är SR som vill berätta att unga är så söndercurlade att om vi har valet mellan att skaffa jobb och lägenhet och starta ett eget liv och att bo kvar hemma hos föräldrarna så väljer vi det senare, så är det Hanne Kjöller som vill förklara att det inte alls är så många cancersjuka som blir utförsäkrade som det talas om.Det känns lite som de där personerna som i diskussioner känner ett så märkligt tvång att meddela att de FAKTISKT känner någon som sjungit nationalsången i skolan och fick en tillsägelse av rektorn för att det var rasistiskt eller att de FAKTISKT vet en invandrare som snodde en bil eller att de FAKTISKT känner en kille som blivit oskyldigt anklagad för våldtäkt (jo, tjena). Vad är det med folk? Vad vill de få fram av detta? Men visst. De kanske har rätt. Alla unga vill fortsätta bo hemma tills vi är trettio för då slipper vi diska, alla kvinnor anmäler män för våldtäkt för det är ett så härligt tidsfördriv att tvingas berätta detaljer om sitt sexliv för främlingar, alla sjuka tycker att det är så himla skönt att glida omkring på tiotusen i månaden, alla invandrare kommer hit för att utnyttja alla softa privilegier de får här, alla tiggare sitter på gatan för att Sergels Torg är så mysigt i februariregnet. Så är det. + Feministiskt Initiativ går framåt! Prisa Gudrun!

- Vad ska jag göra med livet när inte ”Tjockare än vatten” sänds längre? 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro