ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"När bankerna ropar på hjälp"

Göran Greider · 12 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det brukar ibland talas om kapitalismens självläkande krafter - det har i alla tider varit en stående tankefigur hos hårda liberaler. Lämnar man bara patienten, dvs marknaden, ifred så löser sig saker och ting till slut och om staten lägger sig i skulle problemen bara förvärras. Så ser teorin ut. I praktiken är det vanligtvis skattebetalarna, de breda löntagarskikten, som måste betala för den dyrbara vården av de krisande marknaderna. När de svenska bankerna svajade till ordentligt i början av nittiotalet var det just skattebetalarna som fick hålla dem under armarna med miljardbelopp och detsamma äger just nu rum på andra sidan Atlanten.

I självaste USA har nu nämligen det underbara inträffat att regeringen tvingats gå in och ta över de bolåneinstitut - med de lustiga namnen Fannie Mae och Freddie Mac - som stod vid katastrofens rand sedan de lånat ut massor av pengar till människor som egentligen inte hade råd med lånen. Ständigt boomande fastighetspriser drev fram en bubbla och bubblans yta skimrade i dollarns gröna färg. Summorna är svindlande. Och krisen har sedan ett bra tag därför fortplantat sig ut i övriga världen och fått en del ekonomer att varna för att den kanske värsta finansiella härdsmältan sedan 1929 kan stå för dörren. Men blir kriserna tillräckligt djupa, ja då ropar även företag och banker efter den stat som de annars skyr som pesten. Då älskar de plötsligt de skatteintäkter som de annars tycker att staten stjäl från medborgarna. Det fantastiska är att samma historia alltid upprepas igen och igen. Först kommer alla dessa avregleringar som gör aktörerna på finansmarknaden allt friare, sedan blåses bubblan upp för att slutligen spricka. Nästan alla ekonomer hejar på dessa avregleringar och står sedan lika förvånade när kriserna kommer.

Störningar och problem på någon enda punkt i det finansiella systemet kan numera också mycket snabbt få oerhörda konsekvenser. Storbankerna i Europa blir exempelvis allt färre och kollapsar någon av dem får det följder för hela EU-området - det är också därför som EUs finansministrar nyligen hållit ett krismöte i frågan. I Sverige har den sittande regeringen förberett sig genom att - ja, oavbrutet sänka skatterna! Det innebär att den dag en eventuell kris slår till så står staten mer hjälplös än vad den skulle behöva göra om inte skattesänkarpopulismen fått styra.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro