ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

När eliterna mest tänker på sig själva gror högerpopulismen

Göran Greider · 7 Feb 2017
Uppdaterad 7 Feb 2017
Korruption på Riksrevisionen och svågerspolitik på Skatteverket. Idealen sviker, skriver Göran Greider.

Korruption på Riksrevisionen och svågerspolitik på Skatteverket. Idealen sviker, skriver Göran Greider.


Både i näringslivstoppen, bland politiker och i statsförvaltningen verkar något ha inträffat. Eliter träder fram som uppenbarligen mer drivs av egenintressen än av ett intresse för det gemensamma bästa, skriver Göran Greider.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Högerpopulismen drar genom världen och en av många förklaringar till det är att eliterna uppför sig alltmer egoistiskt. Både i näringslivstoppen, bland politiker och i statsförvaltningen verkar något avgörande ha inträffat. Den franske presidentkandidaten Francois Fillon, som lanserade sig själv som den ärlige, brottas nu med anklagelser om att ha avlönat sin närmaste familj med offentliga skattemedel ­– för att göra ingenting. Att Hillary Clinton inte blev USA:s president berodde till stor del på att hon av många förknippades med en politisk elit som har närmare kontakter med penningstinna sponsorer på Wall Street än med vanligt folk.

I Sverige har vi bara det senaste året sett en rad skandaler passera revy som rör statsförvaltningen. Tre riksrevisorer ­– och Riksrevisionen är alltså den instans som ska övervaka regeringens förehavanden – fick avgå för att de rekryterat vänner snarare än kompetenta personer och för att de låtit dem som skulle granskas ta del av granskningarna. Skatteverkets ledning fick i våras nys om att SVT:s ”Uppdrag granskning” höll på och kollade upp en god vän till dem och generaldirektören och överdirektören bestämde sig då på stående fot för att varna denne gemensamme vän (de tre hade blivit vänner när de alla jobbade som statssekreterare i Reinfeldts regeringar). Nyligen avslöjade TV4:s ”Kalla fakta” att Fastighetsverket har en chef som – ­i strid mot verkets policy –­ lyckats utverka att till exempel få bosätta sig på ett slott som verket förvaltar. Fakturor har saltats. Pengar gått till lyxresor.

Eliter träder fram som uppenbarligen mer drivs av egenintressen än av ett intresse för det gemensamma bästa. Hur ska man förklara det? Kanske så här: När gapet mellan de översta procenten och resten av befolkningarna växer, uppstår helt skilda världar. Jag tror också att årtionden av ett alltmer utbrett marknadstänkande slutligen har letat sig in i statsapparaterna. De klassiska ämbetsmannaidealen, som satte det gemensamma bästa högst, är motsatsen till marknadsprincipen om att var och en ska gynna sig själv. Men nu viker de där idealen. På gatorna i Stockholms innerstad smälts gamla eliter i dag om till nya. I en opinionsmätning som Svenska Dagbladet nyligen publicerade ansåg mer än hälften av de tillfrågade att politikerna gynnar Stockholm på bekostnad av övriga landet.

Ansvarslösa eliter bär ett enormt ansvar för den sociala ilska som högerpopulister exploaterar. Vi borde göra som rumänerna. Där har massor av folk tagit till gatorna i protest mot att en korrupt regering velat sänka straffen för korruptionsbrott kraftigt. Vi borde slåss för ett mer jämlikt samhälle, utan de totalt åtskilda världar, som föder misstro därnere och lönsam vänskapskorruption däruppe.

+ Det gläder mig att Annie Lööf vägrar gå med på samarbete med Sverigedemokraterna.

– Nej, orkar bara inte se alla Mellons deltävlingar. Musiken är för usel. Nöjer mig med att se finalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro