ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

När flickan är kåt åker bössan fram

Cissi Wallin · 21 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har funderat mycket kring synen på den kvinnliga sexualiteten. Överlag har jag funderat, våndats och förvirrats kring ämnet ända sedan jag blev könsmogen, som man säger. Men tankarna har verkligen satts igång efter det som hände i Göteborg i veckan. Nu har en tonårspojke tagit på sig skulden för Instagram-kontot där främst tonårsflickor hängts ut som ”horor”, ”slampor” och liknande. Allt med en nedsättande ton. Flickor vi inte vet om de börjat ha sex ännu, ännu mindre i så fall med vem eller vilka. Ändå tog sig en jämnårig pojke rätten att såväl spekulera som hänga ut. Varför? 

Många män har alltid velat kontrollera och ”äga” kvinnors sexualitet. Vi kan säga att ”nej, nej, det där förekommer inte längre”, men då vill jag be dig se dig omkring. Dagligen kallas kvinnor ”billiga horor” runtom i våra skolor och på nätet. Om vi ligger för mycket stämplas vi av många automatiskt som äckliga. Om vi däremot ligger för lite är vi torra och tråkiga nuckor. För att inte tala om synen på kvinnor som påstår sig ha blivit utsatta för sexuella övergrepp. ”Man kan väl inte våldta en hora”. Så går jargongen.

L esbiska kvinnor vittnar ideligen om att de inte kan kyssa varann ifred på offentlig plats, utan att en eller flera män kommer fram med sexuella förslag, vill vara med. Tolkar det som att de gör detta för att kåta upp just honom. Och för inte särskilt många år sedan skrev folkkäre Magnus Uggla en populär låt om att han skulle ladda bössan och ”skydda” sin då tonåriga dotter från kåta unga killar. Att han samtidigt skriver låt efter låt om hur mycket han legat runt i sin ungdom, och vad dottern egentligen själv ville tycktes inte vara relevant i sammanhanget. 

Även när jag blev tonåring och började tänka på sex dag och natt ”skojade” farsans kompisar om att ”han nu får snart ta fram hagelbössan, höhö”. Ingen sa något liknande om min brors sexualitet. Där ryggdunkande man mest och uppmanade till sexuell aptit och rätten att testa.

J ag säger inte att det inte finns sexuellt förtryck gentemot män, men jag har sällan hört kvinnor säga till män hur de ska göra med sin kåthet. Att män generellt är kåta är mest ett samhälleligt faktum. Min och andra kvinnors kåthet är betydligt mer problematiserad. När jag häromdan skrev på Twitter om att vi borde reclaima (återvinna) ordet slampa, respektera att vissa vill ligga runt, testa på, leva ut oavsett kön, så rasade många. Främst män. Troligtvis än en gång hotade av den kvinnliga kåtheten. Och den lilla människan i den unga man som säger sig stå bakom det vidriga Instagram-kontot kände sig givetvis också hotad. Samtidigt som han möjligen vill vara den som erövrar alla dessa unga härliga tjejer klarar han inte av att de kanske tänker precis som honom. Betänk återigen varför.

 God (kåt) jul!+ Upphetsande helg.

 Alkohol framför barnen under jul. Ge alla barn en vit jul.– Spriten.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro