ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

När fördomarna tar över

Johan Norberg · 17 Apr 2013
Uppdaterad 23 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

När muslimska invandrare börjar ett nytt liv i våra länder, vad har de med sig i bagaget? Ofta får vi en bild av fundamentalistisk religion och konservativ moral som ger näring åt ett aggressivt missnöje med västerlandets dekadenta kultur och demokratiska institutioner. I värsta fall tar det sig uttryck som sympatier för politiskt våld och ren terrorism. 

Frågan om muslimers värderingar har väckts av aktuella händelser: Omar Mustafas bumerangliknande gästspel i Socialdemokraternas partistyrelse, och de antisemiter och reaktionärer som bjudits in till det Islamiska Förbund han leder. Och terrorattentaten mot maratonlöparna i Boston, som många snabbt skyllde på muslimer – så här långt utan några som helst bevis.

Många vill spekulera fritt om muslimers värderingar. Då ska de akta sig för Doug Saunders angelägna bok The Myth of the Muslim tide, som i stället sakligt redogör för vad vi vet, utifrån statistik och intervjuer. Muslimers religiösa beteende skiljer sig inte mycket från de inföddas, och bara en liten minoritet går till moskén varje fredag. De tycker ofta att Koranen kan tolkas utifrån ett modernt samhälles värderingar. 

Den arge muslimen är en mediekliché. På det stora hela säger sig muslimska invandrare trivas med livet och uttrycker stort förtroende för demokratiska institutioner och det land de har kommit till – ibland större än vi som är födda här. Kanske inte så konstigt när många av dem har upplevt och flytt från förtryck. Och de fördömer hedersvåld i lika stor utsträckning som vi andra.

Muslimers åsikter avviker främst när det gäller frågor om kvinnans plats i samhället, homosexualitet, sex utanför äktenskapet och pornografi, där majoriteten låter som kristdemokraternas högerflygel. Men de attityderna blir mer liberala ju längre de lever i ett västland. Hälften av de tyska muslimerna tycker nu att homosexualitet är acceptabelt och mer än var tredje fransk muslim är för abort. 

Studier visar tyvärr att 6 procent av franska, tyska och brittiska muslimer anser att det kan vara rätt att använda våld för ett ”gott syfte”. Sådana siffror lyfts ofta fram för att räkna ut hur många potentiella terrorister vi har mitt ibland oss. Men då ska man veta att 9 procent av den icke-muslimska befolkningen i de länderna säger detsamma. 

Vi har en tendens att lägga märke till det mest dramatiska och avvikande, och därför blir våra fördomar groteskt överdrivna. Det betyder inte att det saknas problem. Det finns fundamentalister och det finns terrorister, och det finns muslimer som vill göra alla judar ansvariga för allt staten Israel gör. Men om vi inte ska göra precis samma misstag som dem får vi inte göra alla muslimer ansvariga för dessa stollars illdåd. 

 Malmö Aviations personal som snabbt och effektivt letade upp min kvarglömda laptop så att jag kunde skriva klart den här artikeln. + Malmö Aviations personal

 Sundsvalls kommun vill expropriera ett område unika sekelskifteshus i en sagolik natur- och kulturmiljö för att bygga containerhamn. Regeringen har givit klartecken för rivningen.– Rivning av Petersvik

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro