ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

När ska förortens ungdomar få samma värde som andra?

Evyn Redar · 28 Jan 2016
Uppdaterad 28 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Den 19 januari sköts en ungdom ihjäl i Akalla. Han hann bli femton år. Några månader tidigare sköts två andra ungdomar till döds i Västerort, sexton och nitton år gamla. Tidningen Mitt i rapporterade i augusti förra året att man kunnat räkna upp till 27 skjutningar i Västerort som polisen ryckt ut till under tidsperioden januari till augusti 2015. Det har blivit en vardag vi slutat reagera på och en verklighet vi slutat förvånas av. Men jag kan inte annat än att tänka att reaktionen hade varit annorlunda om skjutningarna skett på ett annat ställe.

► LÄS MER: Evyn Redar: "Ni behöver inte stå upp för mig om ni gör det för att kunna föra er rasism"

Vad hade hänt om en femtonåring sköts till döds i stan?

Klass spelar roll.

Natten till den 6 oktober 2007 misshandlades en kille till döds på Kungsholmen i Stockholm, två dagar innan hans sjuttonårsdag. Några dagar efter händelsen skapades en grupp på Facebook med namnet ”Bevara oss från gatuvåldet”. Inom loppet av en månad hade gruppen runt 112 000 medlemmar och initiativtagaren tilldelades Free Your Mind-priset på MTV-galan i München samma år. Manifestationer anordnades runt om i landet och på den som hölls i Stockholm samlades omkring 10 000 personer, bland annat många politiker. Fallet om den mördade sextonåringen var något vi kunde läsa om i tidningarna i flera veckor och det fortsatte fram till att förövarna fick sin dom.

Klass spelar roll.

Varje gång en ung kille mister livet i gatuvåldet i Västerort så hålls det antingen manifestationer, hedersmatcher i fotboll eller stora minnesstunder skapade av sörjande vänner och syskon. Unga män vandrar frivilligt runt i sina orter under nätterna för att skapa trygghet. Ungdomsorganisationer jobbar ideellt med gruppsamtal för att förhindra våldet. Allt detta samtidigt som resten av landet står tysta.

Vad hade hänt om en femtonåring sköts till döds i stan?

Klass spelar roll.

Juridikstudenten Rami Alkamizi skrev så här på sin Facebookprofil: ”Unga män från förorten passar inte in i bilden som offer för förtryck. Inte när ytterligare en stämpel håller på att formas till deras ära som samhällets syndabockar.”

► LÄS MER: Evyn Redar: "Håll huvudet högt, pappa – du är så vacker då"

Det sätts ett värde på unga killars liv, om vem som är mest värd att ta tag i, om vem som är mest värd att sörja. Inte kommer politiker till våra orter och sörjer med oss när vi gång på gång förlorar våra ungdomar. Inte får våra initiativtagare några priser för sitt jobb mot gatuvåldet, de får inte ens uppmärksamhet. Politiker står tysta samtidigt som ungdomarna i orten bara väntar på nästa tillfälle det är dags att fälla tårar igen.

Och jag kan inte annat än att tänka: Vad hade hänt om en femtonåring sköts till döds i stan?

klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro