ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

När vanliga människor blir symboler för all världens dumhet

Jack Werner · 15 Sep 2016
Uppdaterad 16 Sep 2016
Det händer att man på nätet råkar skriva fel, misstolkas, göra bort sig, eller bara häva ur sig en dumhet precis som vi alla andra ibland gör, skriver Jack Werner.

Det händer att man på nätet råkar skriva fel, misstolkas, göra bort sig, eller bara häva ur sig en dumhet precis som vi alla andra ibland gör, skriver Jack Werner.


När bilder av vanliga människor som råkat bli symboler för all världens dumhet flyger förbi med tusentals delningar på Facebook eller Twitter, funderar jag på vilka de är, hur de känner, och om de verkligen förtjänat vår hårda dom, skriver Jack Werner.

klar

Artikellänk är kopierad

Låt mig presentera två fall av mansplaining. Häromdagen twittrade den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir för det första om en testresa till höjder med ”rymdlika förhållanden, där vatten spontant börjar koka”. Men Meir, som har en masterexamen i rymdforskning och en doktorstitel i marinbiologi, var inte tillräckligt specifik för en kräsen Twitterföljare som vi kan kalla Steve. ”Skulle inte kalla det spontant”, skrev Steve med myndigt tonfall och gjorde en mindre utläggning om ”enkel termodynamik”. Fall nummer två inträffade i april, då twittraren Katie Cunningham skrev att hon älskade att se hur exakt hur dum hon kunde spela utan att förklarande män anade oråd. En kille som hette Greg svarade att ”det, min kära, kallas bedrägeri”, och när Katie svarade ”jag förstår inte, vad menar du?” var leken igång igen.

►LÄS MER: Jack Werner: Profeter har aldrig gillat kritik

Steve verkar vara en rätt ruggig figur, som länge ägnat sig åt att daska penisen i tangentbordet och publicera det resulterande översitteriet. Jag ser inga skäl att försvara hans heder, men däremot lyfta den större diskussionen han aktualiserar. För Greg, å hans sida, menade nämligen att hans mansplaining var ett skämt på hans egen bekostnad. Trots detta fanns det ingen skillnad mellan hur Steve och Greg hängdes ut: de blev båda utskrattade och utpekade som manschauvinister i såväl traditionella som sociala medier med spridning bland tiotusentals människor.

Den sjunde publicitetsregeln, som svenska medier frivilligt valt att följa, lyder så här: ”Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.” Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell brukar illustrera skillnaden mellan förr och nu med att Aftonbladet i slutet av 1800-talet gärna publicerade artiklar om att major Andersson begick äktenskapsbrott med sömmerskan Johansson. Medier har sedan dess utvecklats i ett oändligt mycket mindre smutsigt håll, och är nu inte byns skampåle längre. Men det tog några decennier – och den tuffa verkligheten är att vi nu som befolkning står inför samma mognadsprocess på sociala medier. Alla är inte Steve. Somliga är Greg. Det händer att man råkar skriva fel, misstolkas, göra bort sig, eller bara häva ur sig en dumhet precis som vi alla andra ibland gör. När det hände innan internet kanske man blev årets driftkucku i sin skolklass, på jobbet eller på sin höjd i sitt kvarter. Samma tabbe idag kan för evigt bli förknippat med ditt namn bland Googles sökresultat.

►LÄS MER: Jack Werner: Hur Trump tänker vinna – även om han förlorar

Det är svårt, för det verkar så harmlöst. Se där, någon idiot har gjort bort sig på sociala medier. Vilken fåntratt, det delar vi vidare. Men allt oftare, när bilder av vanliga människor som råkat bli symboler för all världens dumhet flyger förbi med tusentals delningar på Facebook eller Twitter, funderar jag på vilka de är, hur de känner, och om de verkligen förtjänat vår hårda dom.

+ En engelsman upptäcker att hans pappa skrivit en urkass porrnovell. Resultatet är podden ”My dad wrote a porno”, som är så våldsamt rolig att jag låg helt utmattad i soffan efter att ha skrattat mig genom sju avsnitt. Lyssna.

- Att Liberalerna, Sveriges förment liberala alternativ, inte klarar av att Birgitta Ohlsson säger emot i frågan om religiösa friskolor. Lycka till med att hota er enskilt mest populära företrädare med sparken nästa gång, liberaler. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro