ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

När vi slutar att sätta oss själva i första rummet blir vår egen tillvaro bättre

Tanvir Mansur · 13 Feb 2017
Uppdaterad 13 Feb 2017
Efter nästan tre år i den här tidningen är det dags att gå vidare. Nästa kolumn blir min sista i Metro, skriver Tanvir Mansur.

Efter nästan tre år i den här tidningen är det dags att gå vidare. Nästa kolumn blir min sista i Metro, skriver Tanvir Mansur.


Världen har förändrats de senaste tre åren. Men behovet av engagemang finns kvar, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

Min första kolumn i Metro handlade om min mammas kamp för jämställdhet. Det var ett fint sätt att presentera min bakgrund. Den andra texten handlade om nationaldagen. Den hamnade snabbt på en nazistsajt. Det var inte första eller sista gången som rasister fick upp ögonen för det jag skriver om. Hela händelsen förändrade mitt skrivande. Jag slutade fokusera på saker som jag faktiskt tyckte, för att slippa mötas av hat. Men jag hittade ett större syfte i stället.

Nästa kolumn blir min sista i Metro. Efter nästan tre år i den här tidningen är det dags att gå vidare. Nu fyller jag 30 och vill lämna plats för yngre förmågor. Jag började skriva på Metro under våren 2014. Sedan dess har både tidningen, samhället och jag förändrats. Jag fick uppdraget strax efter att jag hade gått Aftonbladets utbildning för ledarskribenter. Jag hade bestämt mig för att bli en offentlig person. Jag skulle möta det eventuella näthatet med huvudet före.

Jag har absolut inte drabbats av lika mycket hot och hat som andra vänner till mig. Men jag valde ändå att byta inriktning på kolumnen. Jag ville fokusera på: 1. människors engagemang 2. perspektiv som inte fick synas annars. Det har blivit en progressiv kolumn som visat att “vi kan göra skillnad”. Vi kan inspireras av varandra. Jag har lyft så många föreningar, aktivister och organisationer. Unga i förorter, människor som lever i hemlöshet, nyanlända människor. Tillsammans har vi kunnat kämpa för att förändra samhället. Det är också många som jag har glömt att ta upp, och jag ber om ursäkt för det. Jag kunde ha gjort mer.

Kolumnen har också gjort mig till en offentlig person. Det var jag inte beredd på. Människor kunde komma fram till mig på demonstrationer, fester eller möten. De berättade att de läste och gillade det jag skrev. Jag blev glad varje gång det hände. Även personer som inte höll med mig om mina åsikter kunde uppskatta ämnena jag tog upp.

Kärleken från läsarna väger mycket tyngre än hatet på nätet. Det är något jag själv har tagit till mig. Jag berättar för folk att jag tycker att de gör ett bra jobb. Visar uppskattning. Oavsett om personen städar i restaurangen eller håller en föreläsning för stor publik. Alla förtjänar att få ett tack om de har gjort bra ifrån sig.

Världen har förändrats de senaste tre åren. Men behovet av engagemang finns kvar. Både du och jag kan göra skillnad. Det här landet har byggts genom att människor bryr sig om varandra. Det kallas solidaritet. När vi slutar att sätta oss själva i första rummet blir vår egen tillvaro bättre. Vi får fler vänner, nya perspektiv och kunskaper. Tillsammans kan vi skriva, protestera och förändra. Du måste bara hitta den frågan som driver dig. Var ödmjuk och nyfiken. Försök lära dig så mycket som möjligt. Lyssna på de som drabbas av orättvisor. Var snäll mot andra.

Jag kommer fortsätta arbeta med folkbildning och föreningar i Stockholm. Men jag slutar skriva i den här tidningen nu. Tack till alla som har läst mina kolumner. Jag hoppas vi ses.

+ Hype-mentalitet. När vi presenterar en vän, kollega eller bekant borde vi lägga till vad vi tycker är positivt med den personen. En egenskap, en färdighet eller något vi uppskattar. Om alla gör det med andra, så får alla till slut bättre självförtroende.

– Krabb-mentalitet. När krabbor fångas i hinkar försöker de dra ner varandra för att klättra ur. Den mentaliteten finns även hos människor. Vi behöver göra motsatsen, lyfta varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro