ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nästan alla berörs av psykisk ohälsa

Hillevi Wahl · 8 Apr 2014
Uppdaterad 9 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

HILLEVI WAHL: Visste ni att var femte barn lever i en familj med psykisk ohälsa eller missbruk? 

Somliga tvivlar på siffran. Men Chess, Centre for Health Equity Studies, ett samarbete mellan ­Karolinska Institutet och Stockholms universitet har nyligen gjort en studie i ämnet. De tittade på vilka som hade varit inneliggande eller i öppenvård på sjukhus på grund av psykisk ohälsa eller missbruk, vilka som hade dömts i domstol för rattfylleri eller narkotikabrott och vilka som hade dött hastigt genom självmord, våld eller olycka – ­sedan samkörde man dessa uppgifter med befolknings­registret och kollade vilka av dessa individer som hade barn mellan 0 och 18 år. 

Redan här var 18 procent av alla barn berörda. Då vet dessutom vi som har levt i en sådan familj att det kan gå många år med oro och ångest innan man söker vård eller åker fast för rattfylla. 

Den framgångsrika kampanjen Hjärnkoll har i flera undersökningar visat att var fjärde svensk uppger att de har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, tre av fyra uppger att de har egen erfarenhet eller någon i sin omedelbara närhet med psykisk ohälsa. Nästan alla är berörda. 

Många vuxna tror att man kan ”skydda barnen” från ­psykisk ohälsa. Men kolla siffrorna igen, och inse att barn och ungdomar har det runt omkring sig hela tiden. Det kan vara de själva, deras bästa kompis, pappa eller mamma, morfar eller morbror – oavsett vem det är så måste de få hjälp att sätta ord på det. De måste få veta var lösningarna finns, var man hittar hjälpen ut ur mörkret när livet är tufft. 

Härom veckan föreläste jag i Skaraborgs läns landstings regi. Hundratals människor som jobbar inom skola, vård, polis och socialtjänst hade kommit för att lära sig mer om hur vi bäst hjälper de utsatta barnen. Dagen efter fick jag ett mejl från en kvinna i publiken. Hon berättade att de hade varit fyra kvinnor som samåkt från seminariedagen. Efter min föreläsning om hur vanligt det var, hade hon fått ett infall och plötsligt sagt högt i bilen:

”Ja, min pappa var ju alkoholist.”

Föraren av bilen tittade i backspegeln.

”Ja, hördu, det var faktiskt min också.”

Kvinnan bredvid hennei baksätet såg lite förvånad ut, men sa sedan:

”Det var min också. Så märkligt.”

Det blev alldeles tyst i bilen i tre minuter, sedan sa kvinnan framför henne:

”Vet ni, det var faktiskt min också, och det har jag aldrig berättat för någon!”

Brevskrivaren berättade att de satt de i fyrtio minuter i bilen och utbytte erfarenheter och goda råd. ”Vi tänkte att vi var där för barnens skull, men jag tror att vi vuxna har minst lika stort behov av att prata om det här”, skrev hon.  

Det tror jag också. Och barnen kommer till de som vet hur det är. Så var stolta över era erfarenheter, säg just de orden: Jag vet hur det är. Det kan hjälpa många.  

+

Älskade stödgrupper! Att gå i stödgrupp är för många en stor hjälp för att få ökad kunskap, förståelse och för att må bättre. Stödgrupper finns i nästan alla kommuner i Sverige och är gratis. Mer information finns på drugsmart.com.

- Alkoholtjat – nej tack. 8 av 10 i Sverige upplever att det finns en förväntan att dricka i sociala sammanhang. 9 av 10 anser att grupptryck kan få människor att dricka mer än vad de planerat från början, skriver IQ.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro