ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nästan bara förlorare i kriget om knarket

Johan Norberg · 27 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På måndag har den hyllade serien Boardwalk Empire premiär på Canal Plus. Det är historien om hur Atlantic City togs över av maffian under förbudstiden på 1920-talet. Reklamtexten sammanfattar bakgrunden: "När alkoholen förbjöds blev allt tillåtet".

Precis så var det. Spritförbudet skulle göra USA moraliskt, men drickandet slutade inte locka. Det trycktes bara ned i källaren, där maffian regerade. Med spritpengarna korrumperade de myndigheterna, våldet ökade och alkoholen blev farligare.

I dag förstår vi inte hur de kunde vara så naiva. Ändå upprätthåller vi samma politik mot andra droger. Än en gång har ett socialt problem gjorts till ett polisiärt problem. När produktion och försäljning blir brottsligt är det brottslingar som tar över det, och med de enorma vinsterna äter de sig in i staten.

Hela länder håller på att tas över av maffian och när nyckelpersoner i knarktrafiken avslöjas visar de sig ofta vara poliser, politiker och militärer. I Mexiko har snart 30 000 människor dödats i de senaste årens knarkkrig.

I Latinamerika har flera tidigare presidenter som har lett kriget mot knarket varnat för att det förstör deras samhällen. Mexikos och Colombias presidenter har efterfrågat en öppen debatt om inte förbudet skapar fler problem än det löser. De flesta stora latinamerikanska författare, inklusive årets Nobelpristagare, Mario Vargas Llosa, förespråkar liberalisering.En förebild som ofta nämns är Portugal, som 2001 avskaffade straffen för drogbruk och började skicka vårdpersonal istället för poliser till missbrukarna. Som ett resultat minskade hälsoproblemen kring narkotikan och bruket gick intressant nog ned.

Dagen efter premiären för Boardwalk Empire genomför Kalifornien en folkomröstning om legalisering av cannabis. Två av de starkaste argumenten är att USA inte kan fortsätta att låsa in en stor del av de unga svarta männen och göda knarkkartellerna – som får hälften av inkomsterna från cannabis.

Opinionsundersökningarna ger motstridiga besked, men om Proposition 19 skulle vinna kan det ge spridningseffekter och innebära början till slutet på ett krig som nästan bara har förlorare. 

+ Marcus Birro turnerar med Wayne Hussey. Precis så galet som det bör vara.– De civila offren i Irak-kriget visar sig vara 15 000 fler än vi trodde.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro