ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nättroll i min dockhus-grupp

metro · 13 Dec 2013
Uppdaterad 14 Dec 2013
Martina Thun: Nättroll i min dockhus-grupp

Martina Thun: Nättroll i min dockhus-grupp


klar

Artikellänk är kopierad

Martina Thun: Jag har skaffat mig en hobby! Sedan i höstas renoverar jag ett Lundby-dockhus från 60-talet! När jag kom på idén trodde jag naturligtvis att jag var den första vuxen som någonsin som kommit på detta men det visade sig att jag hade fel. Helt fel. 

Jag körde ut till Åkersberga för att hämta mitt 60-talshus som jag budat hem på nätet och när jag stod ­­­­ i hallen hemma hos en kvinna som hade dockhus från golv till tak förstod jag att jag hade klivit in i en ny underbar och lite hemlig värld! Hon berättade att det vimlar av folk som ägnar sig både åt att samla miniatyrer och att renovera dockskåp. Själv hade hon hållit på i 30 år och började av en slump när hon märkte att hon möblerade mer i dotterns dockhus än dottern själv. Precis samma som för mig alltså, men det sa jag inte till henne. 

Jag fick tipset om att gå med i en Lundbygrupp på Facebook, för precis som med allt annat: om det finns i verkliga livet så finns det också på fejjan! Jag gick med i en sluten Lundbygrupp och det är faktiskt helt magnifikt! Det är ett hundratal kvinnor från USA och Finland, Frankrike och England som tipsar om var man köpa billiga kökstillbehör, hur man gör en spaljé av gamla presentkartonger och hur man smartast lägger in ett nytt golv. Och när man lägger upp en bild på sin senaste tapetsering så överröses man av likes och glada tillrop. För någon som mig, som knappt har några intressen, än mindre hänger i nischade forum på nätet är detta en helt ny erfarenhet! Det är en härlig liten värld att tillhöra. En trygg plats.

Tills plötsligt en dag när administratören meddelar att hon har tråkiga nyheter. Jane, en av de mest aktiva kvinnorna i gruppen, har visat sig vara en falsk profil! Hon är inte alls en 30-årig kvinna från Storbritannien med en gullig liten bebis, hon har stulit alla sina bilder från en spansk kvinnas Facebook-profil. Upprördheten i Lundbygruppen vet inga gränser! Vissa har sålt vardagsrumsmöbler åt Jane, andra har bjudit henne att komma och hälsa på. Administratören manar till lugn men påpekar att detta ju är ett brott och att polisanmälan gjorts. Alla känner sig kränkta. 

Jag med lite, men mest av allt är jag förbryllad. En catfish i Lunbyland! Jag vet att det är vanligt att folk låtsas vara någon annan i dejtingsammanhang och sånt. Men vem låtsas vara en 30-årig kvinna som är intresserad av dockhus? Vem anstränger sig så hårt med att skapa en falsk profil på nätet för att sedan hänga lite i en grupp där folk lägger upp bilder på minikök?

Det har jag tyvärr inte fått svar på än, men jag fantiserar om att det är en karlakarl med nätbrynja och överkammad flint som inte har vågat komma ut som dockhusfantast än. Och nu är han ensam med sin hemlighet igen. Så sorgligt.

+ Musikhjälpen! Fenomenet som får sjuåringar att skänka sin veckopeng och företag att öppna stora plånboken för välgörenhet år efter år.

– Elslukande julbelysning. Att det är dåligt för miljön med för mycket julbelysning, annars hade jag propsat på blinkande tomtar på varenda fasad.

RELATERAT

Fejkad mordhistoria spreds på Facebook

Vem är Veronika?

Hittade sin bebis på främlings sajt

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro