ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nazister får polisbeskydd – medan romernas rättigheter begränsas

Tanvir Mansur · 22 Apr 2016
Uppdaterad 22 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Förstår ni denna paradox? Samtidigt som nazister under beskydd av polisen får demonstrera i Borlänge, så begränsas romers protester av polisen i Malmö.

Nordiska motståndsrörelsen håller sin demonstration den 1 maj i Borlänge. Poliser från hela landet, bland annat från Skåne, kommer dit för att göra det möjligt för dem att yttra sin åsikt. Det är för att vi har yttrandefrihet i Sverige, säger de. Militanta nazister ska alltså demonstrera sin fientlighet mot människor.

Flera inom organisationen har dömts för grova brott, däribland för våldsamt upplopp i Kärrtorp. De har också anordnat marscher genom Stockholm där de attackerat motdemonstranter med sina flaggpålar. De har också attackerat människor vid sina demonstrationer i bland annat Uppsala, Ludvika, Åkersberga. Det är en våldsam organisation vi pratar om.

LÄS MER: Tanvir Mansur: "Polisens inkompetens är ovärdig"

Samtidigt i Malmö har en grupp fattiga romer fredligt protesterat utanför stadshuset de senaste dagarna för att kommunen borde se till att skapa lagliga boplatser. Malmö stad har stängt ner sitt eget härbärge. Sedan har kommunen hotat med straffavgifter till de som har gett sovplatser till den här gruppen. Mer specifikt, Johanneskyrkan och Kontrapunkt. Det är inte konstigt då att människor vill demonstrera mot detta. Vi har ju yttrandefrihet i Sverige.

För två år sedan avslöjades det att Skånepolisen förde ett etniskt register över romer. Polisen i Malmö ägnar nu inte resurser för att på riktigt ge dessa fattiga romer utrymme för att manifestera sina åsikter.

Det som vi alla ska ha rätt till.

Polisen har fått kritik från bland andra Centrum för Sociala Rättigheter som anser att polisen har trakasserat de romer som har protesterat.

2011 anordnade Occupy-rörelsen en liknande aktion vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm. De fick till och med slå upp tält att sova i. Den demonstrationen fick pågå i fyra månader.

LÄS MER: Tanvir Mansur: "De rika göder sig på frukten av vanliga människors arbete"

Men vi borde också fråga oss: varför ger Sverige utrymme och resurser till nazister att yttra sig och samtidigt begränsar romers rätt att yttra sig? Gruppen i Malmö kanske inte bara ska säga "behandla oss som människor", utan också "behandla oss som ni behandlar nazister, de får ju demonstrera"?

De här paradoxerna är intressanta, för det handlar om vilka som får makt. De militanta nazisterna får demonstrera för att avveckla demokratin, medan romer inte får protestera mot diskrimineringen av dem. Det blir inte mer ironiskt än så här.

+ Nätverket Dalarna Mot Rasism anordnar en demonstration för ett Borlänge för alla på 1 maj. Det lokala föreningslivet och företagen visar med musik, dans och tal att nazismens idéer inte får plats i deras fina kommun i Dalarna. Sammanhållningen segrar.

- Malmö stad ville att Johanneskyrkan skulle betala 160 000 kr för att ha gett sovplatser till behövande människor. Kontrapunkt skulle betala en halv miljon kronor i böter. Det är orimligt när hemlösheten är så stor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro