ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nej, det var inte bättre förr

Johan Norberg · 10 Aug 2016
Uppdaterad 11 Aug 2016

Foto: Montage/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Det har på många sätt varit en otäck sommar 2016, och Henrik Torehammar sammanfattade mångas oro när han i Aftonbladet skrev att sommarens nyhetsflashar om tågolyckor, terror, militärkupper och polisskjutningar känns som ”en nedräkning till apokalypsen”. Torehammar beskrev den väldigt mänskliga frestelsen att stänga av nyhetsflödet för att hålla borta känslan av att våra barn växer upp i en grym värld, full av faror och ondska. Men gör de verkligen det?

LÄS MER: Johan Norberg: Homofober hatar egentligen bara sig själva

Låt oss ta ett lite längre tidsperspektiv på Torehammars exempel på ond bråd död. Han nämner med rätta tågolyckan i Italien som dödade 23 personer. Den var fasansfull, men det har aldrig varit säkrare att resa än i dag, inte heller med tåg. EU-statistiken visar att bara sedan 2007 dör ungefär 500 européer färre i tågolyckor varje år tack vare bättre säkerhet.

Torehammar nämner de brutala polisskjutningarna i USA. Men statistiken modererar rubrikerna. New York-polisen sammanställer statistik sedan 1971. Det året sköts tolv av deras poliser ihjäl och polisen sköt ihjäl 93 misstänkta. Det senaste året var motsvarande siffror två respektive tolv. Nationell statistik visar att under 1970-talet dog varje år mellan 200 och 300 poliser i tjänsten, numera är siffrorna närmare 100 (ungefär hälften av trafikolyckor eller sjukdom). Även om årets blodiga trend skulle fortsätta under andra halvåret måste vi gå tillbaka till 1950-talet för att finna en lika låg dödssiffra som 2016. 

Turkiska militärer försökte genomföra en kupp, som Torehammar konstaterar, vilket ger känslan att allt fler stater hotas inifrån. Men militärkupper var mycket vanligare förr. I mitten av 1960-talet genomfördes hela 15 kuppförsök om året. Under 2000-talet har det minskat till ungefär fem om året. Hittills i år har världens militärer bara försökt sig på en enda kupp – den i Turkiet.

►LÄS MER: Johan Norberg: Låt ny teknik hantera utanförskapet

Till detta kommer terrordåden. Antalet terrorattacker har ökat rejält i Västeuropa de senaste två åren, men antalet offer är ungefär hälften av vad de var på 1970-talet. Det lugnar inte många, då attackerna nu inträffar mer slumpmässigt och oftare drabbar civila. Men det är en illusion att forna tiders terror bara riktades mot officiella mål. Ungefär hälften av nordirländska IRA:s offer var civila. Och i jämförelse med andra risker är terrorismen begränsad. Som Dagens Nyheters Anders Bolling noterar löper européer ungefär 30 gånger större risk att dödas i ett ”vanligt” mord.

Det här betyder förstås inte att detta är en lugn, god sommar där allt är till det bästa. Det finns mycket ondska och olycka i vår värld. Men i alla fall betydligt mindre än under de somrar då Torehammar och jag växte upp, som vi nu minns som lyckliga och fridfulla. Kanske för att vi inte hade nyhetsflashar på den tiden.

+ Toscana. De böljande landskapen, olivlundarna, vinodlingarna, den öronbedövande tystnaden. Toscana är en liten bit av himmelriket som har fallit ned till jorden.

- Trumps hatretorik. Donald Trump ”skämtar” om att man kanske måste mörda Hillary Clinton om hon vinner valet. Någonting har trots allt blivit mycket sämre i världen denna sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro