ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Nej, du kan inte känna dig tjock” när du är smal

Amanda Rubensson · 24 Mar 2017
Uppdaterad 27 Mar 2017
"De menar att de tror sig vara fula, äckliga, värdelösa och ofräscha. För det är vad samhället har lärt oss att tjockhet kopplas ihop med", skriver Amanda Rubensson.

"De menar att de tror sig vara fula, äckliga, värdelösa och ofräscha. För det är vad samhället har lärt oss att tjockhet kopplas ihop med", skriver Amanda Rubensson. Foto: Alamy/privat


Som tjock minns jag ångesten i omklädningsrummet när, ofta de smalaste tjejerna, sa att de var tjocka, skriver Amanda Rubensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det här med att ”känna sig tjock” när man är smal, vad innebär det? För tjock är ju inte en känsla, likt lycka, sorg eller aggression. Tjock är ett utseende. Jag känner mig inte tjock – jag ÄR tjock. Precis som att jag inte känner mig långhårig – jag ÄR långhårig. 

Om vi ponerar att man kan känna sig tjock så skulle ju de mest naturliga känslorna vara att man känner sig tung i sina ben eller eventuellt att man får ont av till exempel ett för litet utrymme. Men när smala säger att de ”känner sig tjocka” så menar de inte att de tror att de helt plötsligt gått från en storlek 34 till en storlek 50. De menar att de tror sig vara fula, äckliga, värdelösa och ofräscha. För det är vad samhället har lärt oss att tjockhet kopplas ihop med. Vi använder ordet tjock i stället för att bara säga som det är – i dag tycker jag att jag är ful. 

Jag läser hur smala personer skriver på nätet om vilken ångest de hade när de var tvungna att ta en topp i storlek Large i stället för en Extra Small. Problemet när smala skriver om hur hemskt detta känns för dem blir att människor som redan ÄR tjocka får ännu mer ångest. Ett annat problem är att det ofta är smala som gjort att ordet tjock är negativt laddat, många som är tjocka försöker hela tiden ta tillbaka ordet och göra det neutralt. Men det blir svårt när smala bara använder ordet ”tjock” i negativa sammanhang och meningar. 

Som tjock minns jag ångesten i omklädningsrummet när, ofta de smalaste tjejerna, sa att de var tjocka. Jag minns hur jag insåg när jag var 14 år att min klädstorlek var någonting att skämmas för. Än i dag i vuxen ålder kan smala kalla plus size-storlekar för ”de konstiga storlekarna”. Jag berättade inte för någon smal om min klädstorlek fram till att jag var 21 år. För om smala, som vanligtvis bär en storlek 32 måste välja en storlek 40 och tycker att det är hemskt – vad tycker de då om min storlek? Är min klädstorlek konstig? 

Jag förstår att alla människor i alla former kan ha kroppsångest. Det ligger i vårt samhälle att nästan ingen mår helt bra i sin kropp, rent estetiskt. Men snälla, tänk dig för hur du uttrycker dig, så att det inte blir på bekostnad av kroppar som redan hatas. Förminska inte min och andra tjocka kroppar till att bli en känsla, en dålig dyster känsla. Min kropp är inte en känsla som kommer på besök en dag när jag mår dåligt. Min kropp syns alltid, den existerar och är alltid upp för debatt. Jag kommer alltid att bli behandlad utifrån min tjocka kropp – även av främlingar. Min kropp är inte en känsla som går över bara för att jag har en bra dag. Att vara tjock innebär ett strukturellt förtryck, ett förtryck som du som smal slipper oavsett om du inbillar dig vara tjock.

För även om du som smal en dag behöver köpa en Large på grund av butikens små mått och känner dig tjock – så ÄR du inte tjock. Samhället ser inte storlekslappen på ditt plagg, samhället ser däremot min tjocka kropp.

Amanda Rubensson

pil
Fakta om debattören

Ålder: 22 år

Gör: Studerar. Bloggar på Nouw.com/AmandaRubensson

klar

Artikellänk är kopierad

Amanda Rubensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro