ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Nej, jag som är muslimsk kvinna behöver inte räddas av er

Hafsa Hayir · 5 Apr 2017
Uppdaterad 5 Apr 2017
I tisdagens "Kalla fakta" på TV4 visades hur skolbarn på en muslimsk friskola separerades i skolbussen. Hafsa Hayir undrar varför muslimska kvinnor sällan bjuds in till debatterna kring islam.

I tisdagens "Kalla fakta" på TV4 visades hur skolbarn på en muslimsk friskola separerades i skolbussen. Hafsa Hayir undrar varför muslimska kvinnor sällan bjuds in till debatterna kring islam. Foto: Kalla fakta/TV4, Privat


Det är alltid samma debatt som pågår i svensk media om kvinnosynen inom islam. Det är alltid någon som inte vet något om islam som sätter sig i tv-rutan och ska föra MIN talan. Vet du vad? Jag är fullt kapabel att föra den helt själv, skriver Hafsa Hayir.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag går på gatan i min slöja finns det de som ser på mig och tänker att jag är förtryckt, att min pappa eller bror tvingat på mig slöjan, att jag inte har några som helst rättigheter. ”Hon måste räddas”, tänker de. Men nej, jag behöver inte din hjälp. Jag valde slöjan frivilligt.

Det är alltid samma debatt som pågår i svenska medier. Om islam och dess kvinnosyn. Alla tror att den muslimska kvinnan är i behov av den vita mannens hjälp. Alltid någon kvinna som inte vet något om islam och den muslimska kvinnans status i islam som sätter sig i tv-rutan och ska föra min talan. Vet du vad? Jag är fullt kapabel att föra den helt själv. Hur många gånger vi än försöker visa omvärlden hur det egentligen är att vara muslim och kvinna så ser man på oss som om vi vore några stackare som inte vet vad vi pratar om.

TV4:s ”Kalla fakta” sände ett reportage om moralpoliserna i Stockholms förorter och om segregationen på en skolbuss som tillhör en friskola i Stockholm. Det kändes som att allting kokades ner till att kvinnor behandlas som om de inte vore värda någonting och att islam är roten till allt ont. Och ironiskt nog var det ännu en gång en svensk, icke-muslim som fick mycket plats i den här diskussionen. Varför blir vi muslimska kvinnor inte inbjudna lika ofta till samtal kring detta i samhället och medierna? Varför ska andra alltid tala för oss muslimer när vi själva kan göra det? Varför ska den muslimska kvinnan behöva räddas av någon annan?

På något sätt känns det som att allt det här tar på ens energi. Vad jag än säger, hur jag än lägger fram mina argument, hur mycket jag än försöker få andra att förstå att min vardag inte är som de försöker måla upp den i tv finns det de som slår dövörat till. Man vill bara skrika i deras ansikten och få dem att inse att jag har det bra, jag bestämmer över mitt eget liv.

Vi ska alltid behöva försvara oss själva, gång på gång. Men det är ingen som lyssnar, man pratar med en vägg. Ingen information verkar gå igenom. Sen finns det ju alltid den där gubben eller gumman som sitter där hemma i sitt kök eller i sin stuga ute på landet och tänker: ”Dessa invandrare, kommer hit till vårt Sverige och försöker tillämpa djungels regler i vårt svenska samhälle. Åk tillbaka till era länder, vi är trötta på såna som ni.” Men för många av oss är Sverige hemma, var vill ni att vi ska ta vägen?

Jag behöver inte någon som hjälper mig med det jag vill få fram, jag behöver inte någon som ska se till att männen inte förtrycker mig, jag behöver inte någon som ska se till att jag hittar min plats i det svenska samhället.

Så nej, jag behöver inte räddas – och definitivt inte av er.

Hafsa Hayir

pil
Om debatten

I tisdags sändes ”Kalla fakta” i TV4 om att självutnämnda moralpoliser trakasserar kvinnor runtom i Sverige. Bland annat visades hur skolbarn på en muslimsk friskola separerades så att pojkarna fick gå på och sitta längst fram i bussen medan flickorna fick gå på och sitta längst bak. Enligt skolledningen kände de inte till uppdelningen.

pil
Om debattören

• Ålder: 21 år.• Ort: Stockholm.• Gör: Lärarvikarie.

klar

Artikellänk är kopierad

Hafsa Hayir
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro