ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Nej, jag tror inte att jag är bättre"

Nabila Abdul Fattah · 26 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är sällan som jag rör mig i kretsar där alkohol finns men ibland händer det. Det är ju inte så att det går att undvika då man till och med SJ-tågen har fullständiga rättigheter. Men det är inte så att jag mår dåligt av att vara runt alkohol. Jag klarar av det perfekt, då jag inte ser alkoholen i sig som problemet för mig. Människorna o andra sidan är inte lika problemfria. Ett samtalsämne som nästan alltid kommer upp är min relation till alkohol. Eller rättare sagt, min icke-existerande relation till alkohol.

- ”Är det för att du är religiös?” - ”Nej, inte direkt. Jag ser bara ingen anledning till att…”- ”Men jag trodde inte att du var sån strikt muslim!”- ”Som jag sa, det har ju inte med min religion att göra”. Svarar jag och går därifrån.

Jag blir alltid tolkad och analyserad av människor som försöker hitta anledningen till detta oförklarliga ställningstagande. Om det hade berott på religionen hade allt vart så mycket enklare att acceptera. Eller hade jag velat dricka men inte kunnat på grund av olika anledningar hade det också vart okej. Då är jag mer eller mindre fortfarande på ”deras sida”.Nu när jag ”väljer det själv”, som om jag inte väljer att vara religiös eller inte, så blir det mer problematiskt. Genast blir man lite osäker på sig själv och undrar om jag tror att jag är bättre än folk som dricker. Jag får då försvara mig emot de som tolkar mitt nej till alkohol som en loska i deras ansikten.

Nej, jag tror inte att jag är bättre än någon annan, bara att jag inte tycker om smaken och förstår inte anledningen till att dricka, och min apelsinjuice smakar faktiskt helt okej. Anledningen att det är ”skönt att komma bort och inte behöva tänka på den jobbiga vardagen” funkar inte riktigt för mig. För problemen man flyr ifrån finns ju fortfarande där efter att man nyktrat till. Plus att straffet för sitt misslyckade ”flyktförsök” blir en bakfylla.

Men jag är öppen för förslag! Ifall jag får en tillräckligt bra anledning till varför jag ska dricka så är jag den första som här och nu bjuder alla jag känner på helrör. Just nu ser jag inte drickandet i sig som en bra anledning till att börja.

Jag vet att det finns mellanting. Man måste inte vara antingen absolutist eller dyngrak varenda kväll. Men om jag inte finner någon anledning i att göra någonting, har jag då inte rätt att välja bort det? Och helst vill jag kunna välja bort det utan att folk ska bli provocerade. Jag bestämmer väl själv vad jag stoppar i min kropp.+ Lilla Al-Fadji på kanal 5 varje måndag 22:55. Den tjejen som inte faller för honom är galen!

- Jag har fallit hårt men tror tyvärr inte att mina känslor är besvarade. Lilla är för bra för mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro