ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Nej till Alliansen – men ändå ingen stor glädje

Göran Greider · 14 Sep 2014
Uppdaterad 14 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Vi kommer att minnas valnatten 2014 för att svenska folket sa ett tydligt nej till Alliansens försök till ett systemskifte. Den samlade, traditionella borgerligheten drabbades faktiskt av något som liknar en historisk kollaps – med ett väljarstöd kanske under fyrtio procent. Och när moderaterna gick tillbaka så stort så innebär det sannolikt att den epok som präglades av De nya moderaterna, eller ”Det nya arbetarpartiet”, nu är över. Det gläder mig.

Jag tror att det är viktigt att påpeka just det inför den långa och säkert röriga höst som väntar; jag tror nämligen inte att väljarna skulle uppskatta att de fyra borgerliga partierna jävlas för mycket med en säkerligen ganska svag Löfvenregering. Borgerligheten har inget folkligt stöd för det.

Men det var verkligen mer detta Nej till Alliansen än ett riktigt övertygande Ja till de rödgröna som kännetecknade valresultatet. Socialdemokratin lyckades aldrig visa att de verkligen står för en avgörande, ny färdriktning i svensk politik. Entusiasmen på den rödgröna kanten finns kanske snarare hos Vänsterpartiets och Fi:s väljare.

Det politiska landskapet i Sverige har förändrats i grunden. En nymoderat era är över.

Men ännu mer kommer vi att minnas detta val för att Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti, nu parkerat sig som det tredje största partiet i svensk politik. Jag tror att SDs framgångar inte bara beror på ren och skär rasism – utan på att de stora partierna inte längre kan erbjuda en väg ut ur den permanenta massarbetslösheten och den ökande sociala otryggheten. Där föds missnöjet, i Sverige liksom på så många andra håll i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro