ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ni behöver inte stå upp för mig om ni gör det för att kunna föra er rasism

Evyn Redar · 14 Jan 2016
Uppdaterad 14 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Ni behöver inte stå upp för mig som kvinna om ni endast gör det för att kunna föra er rasism.

Under de senaste dagarna har det snackats mycket om de sexuella trakasserierna som skett på sommarfestivalen We Are Sthlm. Jag har läst artiklar, statusar, kommentarer och tweets som gång på gång uttrycker sitt medlidande för dessa tjejer som blivit drabbade. Det skrivs om hur vi aldrig någonsin får acceptera sådant beteende i vårt land och att vi måste göra något åt saken genast. Och det skrivs att ingen tjej eller kvinna ska behöva gå osäker här. Det låter ju helt fantastiskt kan man tycka. Bättre sent än aldrig. Men någonstans i alla dessa artiklar, statusar och så vidare så lyckas det också komma in en kommentar om förövarnas etnicitet och kultur. ”Vart var det egentligen de kom ifrån? Hur länge hade de vart i Sverige? Visst var de muslimer?”. Som om detta på något sätt har en relevans? Och det är då det slår mig att dessa kommentarer absolut inte är skrivna för att stötta mig som kvinna, utan mer för att kunna rättfärdiga rasistiska åsikter. Gemensam nämnare för dessa som skriver? I stort sett alla är män.

LÄS MER
Den moderna feminismen är inget för mig

Att kvinnor runt om i världen drabbas av sextrakasserier är ingenting nytt och då är Sverige inget undantag. Jag känner personligen inte en endaste tjej eller kvinna som inte blivit drabbad. Det sker på jobbet, på krogen, på gymmet, på restaurangen, på nätet, på stranden, i affären, i skolan, i kollektivtrafiken och så vidare. Det sker så fort vi kliver ut ur våra hem, men det sker även inne i våra hem. Allt från vänner och bekanta till totala främlingar, det de har gemensamt? I stort sett alla är män.

I flera år har kvinnor skrikit sig hesa angående detta men gång på gång blivit nedtystade eller förlöjligade. Plötsligt finns det ett intresse i att stå upp för dessa frågor men då endast i egen vinning? Ni behöver inte stå upp för mig som kvinna om ni endast gör det för att kunna föra er rasism.

Jag läste en kommentar från en person som tyckte att det var löjligt att jämföra ett nyp i rumpan på krogen eller en kommentar på jobbet med dessa gruppåhopp som skett på We Are Sthlm. Vad du som man måste förstå är att det är precis likadant. Det är i grund och botten en man som gett sig själv rätten att till exempel ta på en kvinna. Och det börjar där. Du ser en tjej på krogen, du tafsar henne ”oskyldigt” på rumpan, du skrattar, din vän skrattar, ni vill göra om det, denna gång är ni två, nästa gång är ni fler. Flera personer, med olika etniciteter, tro sig ha rätten att ta för sig av en kvinnas kropp. Gemensam nämnare? I stort sett alla är män.

LÄS MER
Vi pratar inte om kärlek där jag bor

Så försök inte dyka upp nu med era ”feministiska” tankar och åsikter kring hur detta är ett oacceptabelt beteende och hur vi måste ta till drastiska metoder för att förhindra detta. Det enda drastiska som ni behöver göra är att rannsaka er själva. Och kom ihåg detta; Ni behöver inte stå upp för mig som kvinna om ni endast gör det för att kunna föra er rasism.

+ alla som ständigt orkar ta debatten mot rasism

- alla som är tysta när de ser tjejer bli trakasserade irl

Evyn Redar

klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro